Hoe herken je ontstekingen bij een paard?

Niet elke ontsteking is even erg en veel kan het paardenlichaam zelf oplossen. Maar soms heeft een paard een beetje extra hulp nodig. Het is dan fijn als wij ontstekingen vroegtijdig kunnen herkennen en zo nodig een dierenarts kunnen inlichten.

Er zijn een paar belangrijke symptomen die duiden op een ontsteking. Een ezelsbruggetje om deze te onthouden is Die WaSt Rood; ofwel dik, warm, stank en rood. Als er een combinatie van deze symptomen aanwezig is, dan is er absoluut sprake van een ontsteking.

Dik

Een van de meest herkenbare symptomen van een ontsteking is een opgezwollen plek. Denk hierbij aan dikke benen, vochtzakken, dikke oogleden of een opgezwollen huid bij een wondje. Zelfs bij een zadelplek kan de huid dik worden. Elk van deze situaties geeft een ontsteking aan. Zeker als de dikke plek gecombineerd wordt met roodheid en warmte.

Warm

Bij een ontsteking komt er een afweerreactie vanuit het lichaam. Er wordt meer bloed naar de ontsteking toe gepompt. Hierdoor wordt de huid bij een ontsteking vaak warm. Geconcentreerde warme plekken, zeker bij gewrichten, kunnen duiden op een onderhuidse ontsteking. Bij het controleren van warme plekken of benen is het belangrijk dat deze vergeleken worden met de rest van het paardenlichaam. Iets kan voor ons warm aanvoelen, maar het paard kan het ook gewoon warm hebben. Dus bijvoorbeeld in het geval van een warm been, vergelijk het dan met het andere been.

Stinkt

Als we spreken van een oppervlakkige ontsteking, dus bij een open wond, stinken deze verschrikkelijk. Heb je weleens in de mond geroken van een paard met een ontstoken kies? Geur is een goede indicator voor het opsporen van ontstekingen. Mocht een wond gaan stinken, dan moet je deze goed schoon houden.

Rood

Bij een paard is op veel plekken de huid moeilijk te zien. Toch is de huid een belangrijke indicator of er een ontsteking is. Stel je voor: je paard heeft een wondje en de huid om het wondje is rood. Grote kans dat het dan ontstoken is. Zeker als er bij het wondje ook nog een troebele uitscheiding is te zien. Maar ook bij onderhuidse ontstekingen, denk aan gewrichten, wordt de huid rood op de plaats van de ontsteking.

 

Tekst: Dominique Buitink voor Manegeruiter
Foto: Istockphoto.com