Hoe houd je de hoefsmid tevreden?

Een hoefsmid die een beetje moppert is niet ongewoon. Wat kan hiervan de reden zijn en wat zou ervoor kunnen zorgen hem een prettige(re) werkdag te bezorgen?

Te laat

Hoefsmeden hebben het vaak erg druk. Als zich niet aan de afgesproken tijd wordt gehouden, gooit dat zijn hele planning overhoop. Te laat komen is ook niet erg aardig tegenover de hoefsmid. Soms kan een oplossing, zoals zorgen dat iemand anders het paard/de paarden kunnen vasthouden als hij komt, geregeld worden.

Paard(en) nog in de wei

Een paard dat nog in de wei loopt, is nog niet voorbereid voor de hoefsmid en geeft vaak, net als te laat komen, een ongeïnteresseerde en respectloze houding naar de smid toe.

Vies paard

Paarden die buiten in een weide staan, die vooral in de herfst en winter vaak nat en modderig is, zijn snel vies. Als de smid komt is het wel zo fijn als ze er toch een beetje netjes bij staan. Borstelen van benen, uitkrabben en schoonvegen van hoeven en benen met een handdoek zijn een kleine moeite. Wanneer we naar de tandarts gaan poetsen we toch ook onze tanden? Dit is precies hetzelfe.

Natte benen

Zijn de benen van het paard gewassen om ze te ontdoen van modder? De vijlen van de hoefsmid, om de hoeven in model te krijgen, zijn gemaakt voor werken op droge hoeven. Bovendien houden natte hoeven vocht vast, waardoor het beslaan minder goed kan gebeuren. Ook hebben hoefsmeden uiteraard geen zin om een hele dag met een natte broek rond te lopen.

Negeren van advies

De hoefsmid denkt dat het voor de hoeven van je paard beter is om een paard ’s nachts op stal te zetten en niet elke dag op de weide te laten lopen. Dat lijkt soms onmogelijk om verschillende redenen en het paard blijft 24 uur per dag, 7 dagen in de week buiten staan. Is het belangrijk de hoeven te versterken en de hoefsmid te vriend te houden dan is het aan te raden zijn advies serieus te nemen.

Op de voet van de smid staan

Als een paard dit één keer doet, zullen de meeste hoefsmeden het wel vergeven. Maar als het regelmatig gebeurt, is het misschien tijd om aan dit ongewenste gedrag te werken. Het is tenslotte niet de taak van de hoefsmid om het paard op te voeden.

Bron: Hoefslag/Horse&Hound

Foto: Sabine Timman