Hoera, de weide roept!

Veel paarden hebben de afgelopen maanden op stal gestaan en maar weinig op de weide. Het gras kon al een beetje groeien door de dagen met hogere temperaturen. Nu de lente langzamerhand begint, gaan de meeste paarden weer naar buiten. Het is belangrijk de overgang van stal naar weide geleidelijk te doen.

Langzaam aan

In het begin is een uurtje graastijd al genoeg en het is aan te raden dit langzaam uit te breiden tot meerdere uren. De overgang van stal naar weide betekent ook een grote verandering in het voer. Het kan vervelende gevolgen hebben voor de spijsvertering als dit niet geleidelijk gegeven wordt. Het advies is dan ook om uitgebreid de tijd ervoor nemen, hoe lekker paarden dat malse gras ook vinden!

Voller gevoel

Vooral in het begin wordt aangeraden om, zoals meestal, hooi, kuil en/of stro op stal bij te voeren voordat paarden de wei op gaan. Dit zorgt voor een voller gevoel, voor een actief verteringsstelsel en kan helpen bij het voorkomen van problemen. In jong, vers gras zit bovendien verder weinig structuur, waardoor er echt nog behoefte kan zijn voor extra hooi.

Voer je 100% ruwvoer (gras, hooi of voordroog), is het aan te raden dit aan te vullen met vitamines en mineralen. Alleen ruwvoer bevat hier niet genoeg van om de behoeftes te dekken.
Zeker als een paard gevoelig is voor suiker, hoefbevangen is (geweest) of hiervoor gevoelig is, is het aan te raden weidegang te beperken en extra ruwvoer te geven met een laag suikergehalte.

Ontwormen

De weide is voor paarden dé plek om een wormbesmetting te krijgen. Goede aanpak van ontwormen, preventief ontwormen (elke drie à vier maanden), kan ervoor zorgen dat de wormen immuun worden voor de werkzame stof. Regelmatig de mest laten onderzoeken is een mogelijkheid en ontwormen hoeft dan alleen als het nodig blijkt. Eventueel een aangepast product en dosering gebruiken, als er bijvoorbeeld een besmetting is met een bepaalde worm.

Overgang te snel

Ondanks alle goede zorgen kan toch wel eens diarree voorkomen als een paard weer de wei op gaat. Dit kan betekenen dat de overgang toch te snel was. De perfecte opbouw is voor elk paard anders, dus houd het goed in de gaten!

Bron: Manegeruiter/Hoefslag

Foto: PixabayRitaE