Horzeleitjes op benen van paard? Verwijderen is belangrijk!

Omdat ook deze zomer veel paarden weer last zullen hebben van vervelende insecten, schenken we nog eens aandacht aan horzeleitjes, die echt een bedreiging kunnen zijn. Een paardenhorzel leeft maar kort, heeft geen angel en kan het paard dus niet steken. Wel heeft de horzel een stevig ei-leg-apparaat, dat eruitziet als een ‘superangel’. Ze leggen op de benen van een paard graag hun eitjes, die lastig te verwijderen zijn omdat ze stevig vastplakken in de haren. Je ziet ze als kleine gele stipjes. Horzels leven maar enkele dagen maar willen in zo kort mogelijke tijd honderden eitjes leggen.

Knagen of likken

Een paard vindt die eitjes ook heel vervelend en zal aan de benen gaan knagen of likken, waardoor de eitjes in de mond en dan in het maag-darmkanaal komen. Daar worden die eitjes flinke larven en die kunnen een groot probleem worden. Een flinke wormbesmetting kan koliek, diarree, vermagering door verminderde eetlust, bloedarmoede of groeiachterstand bij veulens en jonge paarden veroorzaken. Ook kunnen er ontstekingen ontstaan aan de mond, tong en maag. Dit kan uiteindelijk het breken van de maagwand en buikvliesontsteking tot gevolg hebben. In het late voorjaar laten ze los uit de maag en worden ze via de mest uitgescheiden. Dan kruipen ze uit de mest in de aarde en vervellen in een paar weken tot nieuwe paardenhorzels.

Mestonderzoek

Er kan een paar keer per jaar mestonderzoek worden gedaan, maar aangeraden wordt om in het najaar altijd te ontwormen. Het beste is een middel dat ook tegen lintwormen werkt omdat eitjes van lintwormen niet de hele tijd worden uitgescheiden. Ze zijn daardoor niet altijd te zien bij een worm-ei-telling. Infectie met horzellarven is ook via mestonderzoek niet aan te tonen. Als een paard vaak geeuwt, kan dat wijzen op een besmetting met de paardenhorzel.

Schuurblokje of horzelmesje

Vooral in augustus leggen horzels hun eitjes, maar ook nu zien we ze al op paardenbenen. Het beste is ze zo snel mogelijk te verwijderen met een schuurblokje van puimsteen of horzelmesje. Het wassen met azijn kan mogelijk helpen om de eitjes makkelijker los te maken. Soms zitten ze ook op de flanken, de hals of in de manen.

Goed inspuiten of insmeren met insectenspray kan soms ook voorkomen dat horzels hun eitjes leggen. Dit is echter geen garantie.

Bron: Manegeruiter/Hoefslag

Foto: Danielle Berloth