Ik zie, ik zie wat een paard niet ziet

In Japan werd met drie pony’s onderzoek gedaan naar wat een paard eigenlijk ziet en wat niet? Hierover is al meer bekend. Uitkomst: het zicht van paarden, andere zoogdieren en mensen is de afgelopen eeuwen beter geworden, terwijl ze een ander leefgebied hebben.

Aangepast

Volgens schrijver Masaki Tomonaga hebben zoogdieren zich aangepast aan hun natuurlijke omgeving, of het nu is op de zeebodem of in hoge bomen. De meeste zoogdieren zijn erg afhankelijk van hun zicht. Onderzoekers waren daarom benieuwd wat zij eigenlijk zien en hoe ze dingen beleven.

Pony’s

Er werd bij de studie gebruik gemaakt van een computer gecontroleerd touchscreen systeem om te onderzoeken wat de paarden kunnen zien. Drie pony’s: Nemo, Ponyo en Thomas werden ingezet om de grootte en vormen van voorwerpen te onderzoeken. De dieren kregen steeds twee vormen te zien, waarbij zij voor een beloning het juiste voorwerp moesten aanwijzen.

Grootte

De onderzoekers merkten dat de paarden ongeveer 14% kunnen herkennen in verschillende cirkelgroottes. Chimpansees en mensen kunnen dat een stuk beter, maar de wetenschappers kunnen het verschil nog niet in goed verklaren. Ze vermoeden dat de meeste zoogdieren voorwerpen niet door de omgeving maar vooral door de grootte uit elkaar kunnen houden. De paarden vonden het moeilijk om vormen met horizontale, verticale of diagonale lijnen of bogen van elkaar te onderscheiden, terwijl juist dolfijnen, chimpansees en mensen hier handig gebruik van maken.

Begrijpen

De volgende stap in het onderzoek is het leren begrijpen hoe dieren voor zichzelf uitleggen wat zich voor hen afspeelt. ‘Begrip en herkenning zorgen ervoor dat je jezelf een beeld kunt vormen van de wereld om je heen. Zó hopen ze kennis te krijgen over de ‘hersenspinselen’ van verschillende zoogdieren.

Video van het onderzoek

 

Bron: Cap/Horsetalk

Foto: Salina Steenmeijer