In België geen buitenritten met paard meer toegestaan

Vanwege het coronavirus is voorlopig in België, het maken van buitenritten verboden. Dit meldt een gezamenlijk persbericht van Paardensport Vlaanderen, Paardenpunt Vlaanderen en de LRV. Zowel menners als ruiters die dit verbod negeren, kunnen een boete krijgen van 250 euro.

De nieuwe crisisregels

  • Het maken van een korte wandeling (te paard) in de onmiddellijke omgeving is niet meer toegestaan, en het maakt dan niet uit of dat recreatief of vanuit dierenwelzijn is.
  • Wandelen met paard aan de hand is toegestaan.
  • Je mag het paard vervoeren om ergens in een manege de nodige beweging te geven.

Onduidelijk

Het persbericht vermeldt dat deze nieuwe regels eerder onduidelijk zijn en voor verwarring zorgen. Paardensportorganisaties zijn van mening dat het ministerieel besluit (dat bindend is volgens de wet) duidelijk zegt dat sportcentra moeten sluiten. De nieuwe lijst met regels staat mensen van buitenaf wel toe om met hun paarden op een manege te gaan rijden. Dat is totaal in strijd met het ministerieel besluit en past niet in de maatregelen voor de volksgezondheid.

Duidelijkere regelgeving

Belgische paardensporters worden door de organisaties gevraagd om met gezond verstand om te gaan met de nieuwe regels. Zo adviseren ze om geen plannen te maken voor buitenritten en ook om niet zomaar naar een plaatselijke manege te gaan. Om te zorgen dat er geen verwarring meer kan ontstaan, zullen zij zich inspannen voor duidelijkere regelgeving voor de paardensport.

Bron: CAP/Paardensport Vlaanderen

Foto: PixabayTuikkis