Inloopstal maken, goed idee?

De komende maanden staan de paarden weer veel binnen. Een inloopstal zou een mogelijkheid kunnen zijn, want met hun instinct voor vrijheid en beweging kan een inloopstal toch wel de nodige voordelen bieden.

Voordeel

Paarden die meer buiten komen dan dat ze binnen verblijven, zouden gezonder en gelukkiger zijn. Uiteraard biedt dit geen zekerheid voor elk paard. Een ander voordeel is dat de verzorgers, in drukke tijden, veel minder tijd hoeven te besteden aan het uit de stal halen en weer naar binnen brengen. Een dergelijke (extra) stal hoeft niet zo duur en/of moeilijk te maken zijn.

Paarden zijn de meest vrij buiten lopende huisdieren en hebben zich in de jaren aangepast aan verschillende terreinen en weersomstandigheden. Hun eerste reactie is vluchten voor alles wat op afstand wordt gezien als bedreiging. Het temmen van paarden heeft hier wel iets aan veranderd, om aan de eisen van de mensen te voldoen, maar ook weer niet zo ontzettend veel.

Natuurlijke manier

Paarden kunnen veel beter tegen hitte en kou dan mensen en sommige rassen kunnen dat méér dan andere. Wat ze echter allemaal niet fijn vinden, zijn regen en harde wind en sneeuw maar ook heel hoge temperaturen en daarbij horende vliegen.

Dit kan weliswaar worden opgelost met dekens, maar die moeten telkens worden gewisseld om het paard droog te houden en te beschermen.

Een paard heeft een gevoelige huid en vacht, fijn afgestemd op het weer en het gebied waarin ze leven. Hoe méér paarden op een natuurlijke manier kunnen leven, hoe beter dat eigenlijk zou zijn.

Als paarden buiten worden gehouden in een veilige paddock met schuilplaats of inloopstal, hebben ze een meer natuurlijk leven. Ze bewegen naar eigen wensen, wat meestal ook hun spijsvertering ten goede komt en hun gewrichten kunnen meer flexibel bewegen. Ze kunnen er zelf voor kiezen om wel of niet in zon, regen of kou te staan.

Niet zo moeilijk

Een prettige bijkomstigheid van een inloopstal is de eenvoud. Het maken hoeft niet zo moeilijk te zijn, maar het is wél aan te bevelen om goed te plannen. Om precies te bepalen wat nodig is, is uiteraard het aantal paarden belangrijk. Bij meerdere paarden houd je ook rekening met karakter en temperament van de kuddeleider.

Verdraagzaam

De stal zou gemaakt kunnen worden om de paarden veilig op te kunnen vangen, maar ook zo dat elk dier nog een gevoel van eigen ruimte krijgt. Ruinen kunnen goed in vriendschap leven, maar zet je een merrie erbij dan zou deze niet zo verdraagzaam kunnen zijn tegenover andere paarden in haar schuilruimte. Als het mogelijk is om uit de schuilplaats te kunnen ontsnappen, is dat wel zo fijn. Liever geen paard in paniek achter in de stal door een dominant dier, dat hem niet voorbij laat. Dit kan gevaarlijk zijn en ze kunnen zich blesseren. Misschien goed om te weten dat meestal niet alle paarden tegelijkertijd in de stal zullen zijn, behalve natuurlijk bij héél slecht weer.

Het wordt aanbevolen om de hoogte minimaal 2,5 m aan de achterkant te maken en 3 tot 3,5 m aan de voorkant. Hierbij rekening houdend met het eventueel binnen verzamelen van paarden.

Plaats

Op welke plek komt de schuilplaats te liggen en waar komt de open zijde van de stal? Het bepalen van die plek is niet eenvoudig omdat het weer soms zo snel kan veranderen. Wat zijn de meeste windrichtingen en uit welke richting komen het vaakst de winterstormen? Hoe draait de zon over de paddock? Zeker niet onbelangrijk is het om een schuilplaats op hoge, droge grond te plaatsen, dat de achterwand de wind opvangt en het open gebied niet volop in de zon ligt. Ook is makkelijke toegang voor voertuigen wel zo prettig, als die in en uit de paddock moeten rijden bij bijvoorbeeld het schoonmaken.

Zijn er méér weilanden, is het handig als de schuur langs de afrasteringslijn komt.  Via een poort kunnen de paarden (als nodig) ook eens naar een ander weiland gaan. In de winter kan die poort ook eens open blijven voor meer graas- en bewegingsmogelijkheid.

Als de plaats goed is maar de bodem minder, zou die kunnen worden verbeterd met een goede waterdoorlatende bodem, zoals fijn grind en misschien steengruis. Deze basisbodem kan men met bijvoorbeeld houtkrullen bedekken. Uitgangspunt moet zijn dat het veel gebruikt wordt. Goed onderhoud per seizoen is uiteraard ook een must, net als het regelmatig schoonmaken van de stal om onder andere overlast van vliegen te verkleinen.

Ontwerp

Voor het ontwerp is niets is te gek. Online zijn er heel goede modellen te koop met totale inrichting tot en met de laatste spijker. Sommige stallen zijn verkrijgbaar als bouwpakket, maar zijn meestal weer duurder dan eigen doe-het-zelf-projecten.

Het model van de stallen kan veel verschillen, van drie zijden met schuin dak tot inloopstal met open, verdeelde stallen, afgesloten opslag voor voer, hooi-/stro-opslag en zadelkamer. In een rij plaatsen is nog een mogelijkheid, waardoor elk paard toegang heeft tot een eigen (luxe) ruimte.

Aan het dak zou een afdakje kunnen worden gemaakt om het beschermingsgebied te vergroten.
Afhankelijk van de grootte van het afdak, kan men in het open einde een schuifpoort maken om de paarden binnen te houden. De momenten dat ze veilig kunnen staan, kunnen van onschatbare waarde zijn. Die plek kan men ook gebruiken om een (buiten)ritje voor te bereiden of als extra plaats waar de dierenarts kan behandelen/onderzoeken. Bovendien is het ook handig als de hoefsmid daar zijn werk kan doen.

Dakgoten zorgen ervoor dat regen of smeltende sneeuw van de plaats recht voor de overkapping geen zwembad maakt. De dakafvoer kan op/in de grond uitkomen of is zo te maken dat die in de watertrog van het paard komt: dé manier om regenwater op te vangen (en niet te verspillen).

Waterleiding

Indien mogelijk en nodig, is een waterleiding naar de stal ook fijn. Niet alleen voor het vullen van de watertrog, maar ook om een paard te poetsen en stal en spullen schoon te maken. Een loodgieter kan adviseren hoe een leiding naar de stal kan worden gemaakt, binnen kan worden aangelegd en tegen bevriezing kan worden beschermd.

Verlichting

Stroom en verlichting in een schuur zijn wel zo makkelijk. Zeker in de winter is verlichting in de vroege ochtend of avonduren heel prettig bij het hooi geven, opstrooien en uitmesten. En is er ’s nachts een noodgeval, is het belangrijk om een lichtbron te hebben. Elke goede elektricien weet wel hoe hij ondergrondse kabels van bron naar stal kan leggen. Maak stroomaansluitingen op een veilige plek, waar de paarden niet bij kunnen en een stroomonderbreker die het binnen één tel veilig kan maken.

Vergunning

Het is uiteraard verstandig om vooraf bij de plaatselijke gemeente na te vragen of bouwvergunning nodig is, zodat door het houden aan de regels, eventuele problemen achteraf kunnen worden voorkomen.

Bron: Horsejournals

Foto: Shutterstock