4 ruiters over omgaan met frisse paarden

Frisse dagen, frisse paarden. Je kent het vast wel. Opeens is iedere zandkorrel spannend en voelt het alsof je op een tikkende tijdbom zit. Er zijn meerdere manieren om met een fris paard om te gaan, want ieder paard is anders. Vier verschillende ruiters vertellen hoe zij omgaan met frisse paarden.

Anna Schukken (19, allround)

“Op dit moment ben ik de gelukkige eigenaar van Nanna, een 4-jarige springgefokte merrie van Arezzo x Corland. Ik ben haar aan het opleiden om samen de allround sport in te gaan. Doordat Nanna zo jong is en het weer telkens wisselt kan ze inderdaad best fris zijn. Ik heb het geluk dat ze onder het zadel één van de liefste paarden ooit is en eigenlijk nooit gek doet. Maar toch laat ik haar altijd voor het rijden even losrennen. Ze staan al de hele dag buiten op de paddock, maar daar kunnen ze niet helemaal uitrazen. Dus dat doe ik sowieso iedere dag en dus ook voor het rijden. Dan komen er de grootste bokkensprongen en knorren uit, maar zodra ik dan opstap is ze braaf! Zorg er dus alsjeblieft voor dat je paard iedere dag lekker buiten komt. Toen ik die switch maakte met mijn vorige paard heeft dat zoveel goeds voor ons gedaan. Je kan niet verwachten dat als het koud weer is en je paard misschien een uur in de paddock/stapmolen heeft gestaan, dat jij er dan op gaat zitten en je paard braaf doet wat jij vraagt. Die moet eerst zijn ei kwijt. Ik zou ze met fris weer eerst even laten rennen, desnoods even longeren van te voren. Ook wat oudere paarden kunnen daar echt baat bij hebben!”

Faye Groeneveld (13, dressuur)

“Mijn paarden staan aan huis in Tilburg. Ik rijd met Rondo Talent Z1, met Fuerte Olimpico ga ik Z1 starten in 2023 en met Goldwinshoeve Rockstar hoop ik volgend voorjaar L1 te starten. Als mijn paard fris is blijf ik rustig en ga ik kletsen tegen mijn paard. Ik probeer ze altijd op hun gemak te stellen. Als ze echt heel fris zijn longeer ik ze eerst even, dat helpt ook altijd wel. Mijn tip voor andere ruiters is dus ook om je paard gerust te stellen en vooral zelf ook rustig te blijven.”

Robin Cooijmans (18, allround)

“Na heel veel uren lessen en trainen heb ik van mijn hobby mijn werk weten te maken en nu krijg ik betaald voor wat ik het liefste doe: paardrijden. Veel ruiters longeren de paarden voor het rijden als ze fris zijn, dan laten ze de paarden even lekker rennen. Maar daar wordt naar mijn mening een paard alleen maar frisser van. Of je moet ze anderhalf uur longeren en er dan nog even op gaan. Als een paard echt heel fris is longeer ik wel (ik denk dan aan mijn eigen veiligheid). Ik ben van mening dat als je paard gehoorzaam is hij gewoon naar je moet luisteren, het maakt niet uit of ze fris zijn. Natuurlijk kan je paard soms een keer een bokkensprong maken of een sprintje trekken, maar zolang de ruiter ontspannen blijft en niet aan de teugels gaat trekken is er niks aan de hand. Onthoud daarnaast wel dat een paard dan niet gaat rennen/bokken om jou eraf te gooien of om je te pesten. Boos worden op je paard of ze straffen voor fris zijn is echt iets wat ik nooit zou doen. Tijdens het rijden is het bijna onmogelijk om af te wachten tot het paard ontspant als ze fris zijn, ik begin dan altijd gewoon met rijden en zet de paarden meteen aan het werk door overgangen en figuren te rijden. Ook is het belangrijk dat ik de energie tussen mijn been en hand blijf controleren, dit doe ik door wel vanuit mijn been te blijven rijden. De belangrijkste tip die ik mee kan geven is dat je een fris paard gewoon aan het werk moet zetten. Wees niet bang om been te geven. Een paard moet voldoende beweging krijgen, nu in de wintertijd zijn de paarden frisser omdat ze langer op stal moeten staan. Zorg dus dat je paard genoeg te doen heeft. Let ook op het voer; geef de paarden niet teveel krachtvoer, daar krijgen ze alleen maar meer energie van. Daarentegen is het wel belangrijk dat de paarden genoeg ruwvoer hebben. Denk wel altijd aan je eigen veiligheid, dus soms is longeren wel een goed optie!”

Caro Hermans (22, allround)

“Mijn trouwe viervoeter is Cor, een 14-jarige Zangersheide ruin. Samen zijn wij actief op dressuur-, spring- en eventingwedstrijden. Op dit moment staan Cor helaas stil met een botvliesontsteking. Ik probeer er zo weinig mogelijk aandacht aan te besteden, ik heb al ondervonden dat hoe meer je er zelf mee bezig bent, hoe vervelender je paard wordt. Dit heb ik al ondervonden met mijn eigen paard en met paarden van vriendinnen. Zelf de rust bewaren en er omheen werken. Ze uitputten heeft geen zin, dat geeft het alleen maar meer conditie waardoor ze alles langer kunnen volhouden. Rustig blijven is makkelijker gezegd dan gedaan, vaak is het ons natuurlijk instinct om gestrest of onzeker te worden. Als je op wedstrijd gaat, zadel dan thuis al op. Thuis is een veilige en bekende omgeving. Zo kan je bij aankomst gelijk opstappen en heeft je paard minder tijd om zich druk te gaan maken. Wees ook niet verlegen om te longeren op wedstrijd of thuis, je eigen veiligheid staat nog steeds voorop. Je kan ook kijken naar kalmerende supplementen, ik raad wel echt aan om natuurlijke producten te gebruiken. Deze hebben iets meer tijd nodig voor je effect ziet, maar zijn wel 100% onschadelijk voor je paard!”

Foto’s: privebezit / Hollandsandhorsephotography