Aansingelen: niet te los, niet te strak

Voor het paardrijden is het belangrijk om aan te singelen. Dit zorgt ervoor dat het zadel niet gaat verschuiven en dus scheef gaat zitten. Veel ruiters willen zo strak mogelijk aansingelen, maar is dat wel de bedoeling?

Aansingelen

Bij het aansingelen doe je de singel nog één of meerdere gaatjes strakker. Zo zit het zadel niet te los. Als het zadel te los zit kan dit voor vervelende situaties zorgen. Denk aan het verschuiven, waardoor een ruiter helemaal scheef gaat zitten. Maar het kan zelfs gevaarlijk zijn: in een spring- of crossparcours kan het gebeuren dat een zadel helemaal scheefzakt, waardoor je als ruiter onder de buik van het paard hangt. Om dit soort situaties te voorkomen, singel je dus aan.

Midden

Tijdens het aansingelen kan je op een aantal dingen letten. Ten eerste is het belangrijk dat een singel goed past en niet veel te lang of kort is. Het midden van de singel moet bijvoorbeeld ook echt in het midden zitten. Let er dus op dat de singel aan beide kanten op dezelfde hoeveelheid gaatjes zit. Ook is het van belang dat je rustig aansingelt en dit niet heel ruw doet. Dit is namelijk niet prettig voor het paard.

Te strak?

Het is zeker niet de bedoeling dat je zo strak mogelijk aansingelt, want de singel kan ook tè strak zitten. Een te strakke singel kan schade aanrichten aan een groot aantal spieren, waaronder de borstspieren. Deze spieren zijn erg belangrijk voor de beweging. Een te strakke singel kan zelfs kneuzingen van de ribben veroorzaken, de spieren tussen de ribben aantasten en de algehele druk op de rugspieren door het zadel verhogen.

Ademruimte

De singel zit strak genoeg als je hem met weinig moeite niet meer strakker krijgt en het zadel netjes op zijn plaats blijft. Overigens is het bij een goed passend zadel overbodig om heel strak aan te singelen. Het is beter de singel onder de buik te controleren en niet aan de zijkant. Je zult versteld staan hoeveel verschil dat ene gaatje kan maken. De lijfspreuk is dus: geef je paard wat meer (adem)ruimte! Belangrijk is uiteraard dat de vacht van het paard goed schoon is want opgedroogd zweet of vuil/zand kunnen vervelende schuurplekken veroorzaken het aansingelen hinderen.

Singelnijd

Als een singel veel te strak zit kan er singelnijd ontstaan. Een paard reageert dan boos op de singel, denk aan happen, bijten of trappen. Dit is vaak niet omdat een paard vervelend wil doen, geen zin heeft om te werken of omdat ‘ze nou eenmaal een merrie is’, maar omdat er onderliggende klachten zijn. Als een paard boos of heftig reageert op de singel, haal er dan altijd een specialist (osteopaat, fysiotherapeut etc.) bij!

Foto: Sabine Timman / Ruben Karnas