Barrage rijden met springamazone Yfke Priem

Wanneer je tijdens een springwedstrijd foutloos rondkomt, mag je soms barrage rijden. Dit parcours bestaat uit minder hindernissen dan het originele parcours. Foutloos rondkomen in een snelle tijd is tijdens een barrage het doel. Springamazone Yfke Priem (14) deelt haar tips en tricks. “Een vlot en vloeiend basistempo in de barrage is effectiever dan keihard racen.”

Yfke Priem

Yfke rijdt op dit moment twee paarden en een pony. “Twee weken gereden heb ik met de 12-jarige merrie Esprit meegedaan aan het EK in Portugal.  Dit was mijn laatste jaar bij de Children, dus waarschijnlijk wordt Esprit aan het eind van dit jaar verkocht. Ik heb ook de 8-jarige pony Zafarano, waar ik nu Big Tours Pony’s (1.30m) mee spring. En dan heb ik sinds kort een 6-jarige ruin: Kessel. Hem ben ik nu verder aan het opleiden.”

Barrages trainen

“Ik train thuis barrages door korte bochten naar een hindernis te rijden. Van die hindernis rijd ik dan weer een mooie, maar korte bocht naar een andere hindernis. Hierdoor leer je je paard niet alleen barrage te rijden, maar houd je hem ook soepel. Ook rijd ik thuis veel dressuur. Deze dressuuroefeningen houden mijn paarden ook soepel, waardoor ze in het parcours weer korte bochten kunnen maken.”

Losrijden voor de barrage

Tijdens het losrijden voor een barrage doet Yfke niet veel anders dan voor een normaal parcours. “Een tip om je paard net iets scherper te hebben in de barrage is om op één van de laatste sprongen die je maakt voor je de ring in gaat net iets dicht te komen waardoor die de paal net aantikt. Dan wordt je paard voor de volgende sprongen net iets scherper. Ik heb eigenlijk nooit moeite om het parcours te onthouden. Ik oefen en herhaal het gewoon heel vaak in m’n hoofd.” Van zenuwen heeft Yfke weinig last. “Ik heb niet veel last van zenuwen, alleen soms voor een belangrijke internationale wedstrijd. Ik haal dan een paar keer diep adem en denk dan dat als er iets niet goed gaat dat niet het einde van de wereld is. Volgende keer weer beter.”

Niet te hard

De kunst voor het barrage rijden is eigenlijk om je bochten zo kort mogelijk te rijden, vertelt Yfke. “Je moet natuurlijk wel op je paard letten en zorgen dat die wel normaal kan springen. Je ziet veel kinderen vooral keihard rijden in de barrage, maar dan krijg je vaak dat je de bocht uitschiet en daardoor verlies je de meeste tijd. Je kan dus beter je bochten zo kort mogelijk rijden en een vlot en vloeiend basistempo hebben.”

Tips van Yfke

Een tip van Yfke is dan ook: rijd de bochten zo kort mogelijk. “Je kan wel verruimen in lange lijnen, maar neem op tijd je paard weer terug voor de sprong. Anders kan je paard te vlak worden en kan hij heel makkelijk een balk raken. Je kan ook in een lijntje proberen om een galopsprong minder te rijden als je bijvoorbeeld in het basisparcours al ziet dat een lijntje krap staat. Maar dat kan je alleen doen als het echt kan, je wilt natuurlijk niet jou en je paard in gevaar brengen.”

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: Yfke Priem (privébezit)