Beter leren paardrijden zonder paard te rijden

Iedere ruiter wil steeds beter worden in paardrijden. Als manegeruiter heb je vaak niet elke dag een paard tot je beschikking om te oefenen. Maar gelukkig zijn er ook oefeningen waarmee je wel beter wordt in paardrijden, maar waarvoor je geen paard nodig hebt. In dit artikel geven we je een paar voorbeelden.

Rugspieren

Tijdens het paardrijden gebruik je je rugspieren veel. Het is bijvoorbeeld erg belangrijk dat je goed rechtop zit. Je kan je rugspieren ook sterker maken in het dagelijks leven. Als je op een stoel zit, zorg er dan voor dat je goed rechtop zit. Je rug raakt de leuning aan en je schouders houd je naar achteren. Het is goed om je bewust te zijn van je eigen houding, want dit geeft je veel inzichten over jouw houding op het paard.

Conditie

Een goede conditie geeft veel voordelen tijdens het paardrijden. Je wordt dan minder snel moe en kan het langer volhouden. Vooral het lichtrijden kan er vermoeiend zijn. Regelmatig een rondje hardlopen is daarom ook zeker niet overbodig voor een ruiter.

Andere ruiters observeren

Je kan natuurlijk ook veel leren van andere ruiters. Hoe zitten zij op hun paard en wat voor hulpen geven ze? Zo kan je zien hoe het wel of juist niet moet. Ga daarom eens mee naar de les van een vriendin of bezoek eens een wedstrijd. Daardoor krijg je ook vaak weer nieuwe inzichten (en het is meestal nog gratis ook)! Springamazone Mette de Jong vertelt hier over in dit artikel: Mette de Jong: “Andere ruiters observeren heeft mij geholpen om een goede springhouding te ontwikkelen”

Filmpjes en boeken

Natuurlijk staan er ook enorm veel filmpjes online waarin bepaalde onderdelen van het paardrijden worden uitgelegd. Daarnaast helpt het ook om boeken of artikelen te lezen. Je hoeft je dus zeker niet te vervelen als je niet naar de manege kan.

Foto: Ruben Karnas