Buitenrit en training combineren: zo doe je dat

Een buitenrit maken doen veel ruiters vooral voor de ontspanning en als afwisseling van de trainingen. Maar wist je dat je een buitenrit en training ook kan combineren? Jouw paard kan namelijk heel veel leren van een buitenrit (en jijzelf ook)! En dat kan je weer gebruiken tijdens trainingen en wedstrijden.

Precisie

Je mist makkelijk punten als je niet de puntjes op de i zet in een dressuurproef. Zoals je naar een bepaald punt moet toe rijden, zo richt je je nu ook op een plek waar je langs moet. Kies een boom of struik als marker en maak daar dan een overgang.

Wijken voor het been

Wijken voor het been langs enge objecten door het hoofd van het paard weg te draaien. Toch voorwaarts blijven rijden. Hij leert dan weg te rijden van de beendruk zonder erover hoeven na te denken.

Hekken openen en sluiten

Open en sluit hekken tijdens de buitenrit. Als je dit doet terwijl je op het paard zit, zal hij leren te wenden op de voorhand en achterwaarts te gaan zonder zich dat te realiseren.

Verbeter de vrije stap

Een paard voelt zich happy als hij voorwaarts kan stappen tijdens een buitenrit. Dit maakt het makkelijker om hem aan te moedigen de hals te strekken met lange teugel dan in de dressuurring waar hij wellicht niet zo relaxed zal zijn.

Rijden langs bermen

Als je in de buurt van bosgebied woont, is het lopen langs natuurlijk e bermen een ideale manier om je paard zelfvertrouwen te geven. Jonge paarden vinden het vaak moeilijk om op en neer langs bepaalde lijnen te lopen. Een buitenrit is hier een ideale oefening voor. Begin met kleine stukjes en maak deze dan steeds langer.

Niet bang voor greppels

Springen over kleine greppels kan best leuk zijn, tenzij je je paard hierdoor slechte gewoontes gaat aanleren. Zoek een natuurlijk e, kleine, makkelijke greppel om mee te beginnen. Werk van daaruit verder. Het is af te raden om afvoergreppels/-slootjes te gebruiken. Verzeker je ervan dat de bodem aan beide kanten geschikt is en er geen afval ligt.

Vertrouwen opbouwen

Veel paarden zullen proberen om een plas water te omzeilen omdat hun instinct zegt dat de bodem daar lager is. Kun je je paard overtuigen vrolijk door de plas heen te stappen? Zo leer je hem niet alleen dat het best plezierig kan zijn als zijn voeten nat worden, maar bouw je ook een vertrouwensband op.

Waterpret

Door beekjes, riviertjes en meertjes lopen is een geweldige manier om je paard te leren om plezier te beleven aan water. Begin waar het ondiep is en overtuig je ervan dat de bodem veilig is. Bekende ruiters, zoals Britse Olympisch eventingruiters Mary King en Nicola Wilson gaan regelmatig met hun (top)paarden voorafgaand aan een wedstrijd in het water om hun paarden vertrouwen te geven.

Omgaan met onverwachte gebeurtenissen

Je weet nooit wat je tegenkomt bij een buitenrit, net zo min als je dat weet tijdens een wedstrijd. Als je paard gewend is aan verschillende terreinen, natte ondergronden, schaduwen, en alle anders dan de dagelijkse dingen, dan zou een wedstrijddag ook zonder problemen moeten kunnen verlopen.

Bron: Horse & Hound

Foto’s: Pixabay