Centered riding: paard en ruiter in perfecte harmonie

Centered Riding is een methode om heldere communicatie en perfecte harmonie te bereiken tussen paard en ruiter. Dit gebeurt door middel van vier basisprincipes, die je ook weer kan gebruiken buiten het paardrijden. Linda Polak van het Natural Western Riding Center legt uit hoe zij Centered Riding toepast tijdens het paardrijden. “Er ging een wereld voor mij open.”

Sally Swift

Centered Riding is ontwikkeld door Sally Swift als een methode om een heldere communicatie te bereiken tussen paard en ruiter. Swift integreerde haar kennis van anatomie met het creatieve gebruik van mentale beelden in haar paardrijlessen. Swifts revolutie is de body-mind connectie in het paardrijden. Ze legt de techniek van het rijden uit met het gebruik van beelden en metaforen waardoor de ruiter leert te voelen waar het over gaat.

Lichaamsbewustzijn

Na een les Centered Riding voel je alsof je echt samen met je paard beweegt i.p.v. van alleen op je paard zit. Dit is een doel dat vele ruiters nastreven onafhankelijk van hun discipline. Ruiters dienen zich bewust te zijn van hun eigen lichaam alvorens ze iets van hun paard kunnen verwachten. Lichaamsbewustzijn is de sleutel tot effectieve communicatie tussen paard en ruiter.

Basisprincipes

De 4 basisprincipes van Centered Riding zijn zachte ogen, blokken bouwen, ademhaling en centreren. Hierdoor ontwikkel je een stevige balans zonder overbodige spierspanning tijdens het paardrijden. In feite kun je de techniek van Centered Riding toepassen in vele activiteiten en niet alleen in het paardrijden. Er zijn vele sporten zoals tennis, skiën en golf , die dezelfde principes toepassen als Centered Riding.

Linda geeft een klant uitleg over Centered Riding.

De ervaringen van Linda

Linda Polak van Natural Western Riding Center past de Centered Riding methode toe tijdens het paardrijden. Ze vertelt: “Toen ik in aanraking kwam met Centered Riding ging er een wereld voor me open. ‘Rechtop zitten’ was iets heel anders dan wat ik tot dan toe deed. Zoals ik nu van binnenuit leerde voelen wat rechtop was, voelde voor mij in eerste instantie (en soms nu nog steeds) alsof ik met mijn rug zo bol zat dat ik zonder mij in te spannen naar mijn eigen navel kon kijken. Ik moest echt opnieuw leren wat rechtop zitten eigenlijk was.”

Keerpunt in rijcarrière

Linda: “Als sommige goedbedoelende instructeurs mij de raad gaven om ‘gewoon’ m’n heupen los te laten en mee te bewegen met het ritme van de stappen van het paard, dan keek ik ze steevast glazig aan en dacht bij mezelf: “Hoe bedoel je dat? Mijn heupen zitten ‘gewoon’ rotsvast; geen beweging in te krijgen. Des te groter was mijn verbazing dat ik na één clinic Centered Riding al kon voelen of ik wel of niet goed zat. Ik was er zelfs kwaad om: dit had ik 20 jaar eerder moeten leren! Dan was mij een heleboel geploeter bespaard gebleven. Dit was voor mij echter wel het keerpunt in mijn rijcarrière. Ik wist nu dat ik meer wilde leren over dat heerlijke Centered Riding. Het rijden met hele subtiele hulpen en een steviger evenwicht dan ik ooit gevoeld had. Dit was voor mij de weg vooruit!”

Bron: Natural Western Riding Center

Foto’s: Sanne Wiering / privébezit Linda Polak