Daniëlla van der Werf: “Nageeflijk rijden begint bij het bewustzijn van de ruiter”

De termen ‘nageeflijk rijden’ en ‘aan de teugel rijden’ kent iedere ruiter vast wel. Gelukkig rijd jij op een manege, waarbij jouw instructeur je kan helpen om je paard nageeflijk te rijden. Je instructeur kent ook alle paarden en pony’s van de manege het beste en weet hoe te handelen. Ga dus nooit zelf je paard of pony ‘aan de teugel’ rijden, vraag hulp van je instructeur. Maar wat betekenen deze termen precies en waarom is nageeflijkheid zo belangrijk? Daniëlla van der Werf geeft antwoord. “Het is niet de bedoeling dat je een paard met je handen in de juiste houding trekt.”

Daniëlla van der Werf

Daniëlla is amazone, instructrice, trainer en influencer. “Ik doe eigenlijk alles wat maar met paarden te maken heeft. Ik heb momenteel twee eigen paarden en één trainingspaard. Godiva, een vosmerrie, en Eldorado, een schimmelmerrie. Daarnaast Amigo Z, een internationaal springpaard.”

Nageeflijkheid

Daniëlla legt uit wat nageeflijkheid precies is. “Nageeflijk rijden is met andere woorden ‘aan de teugel lopen’. Dit houdt in dat er een fijne, lichte verbinding is tussen de hand van de ruiter en de paardenmond. Via de teugels heb je een fijne verbinding met je paard en zo kan je ook communiceren met het paard. Een paard is nageeflijk als hij loslaat in de kaken, nek en wervelkolom. Het is niet de bedoeling dat je een paard met je handen in deze houding trekt. Dan ontspant het paard zich namelijk niet en is hij niet nageeflijk. Een paard loopt correct aan de teugel als hij ontspannen is en naar jouw hulpen luistert. Het contact dat je hebt met zijn mond is vriendelijk en elastisch. Dit geeft jou en het paard een fijn gevoel.”

Het belang van nageeflijkheid

“In de training van je paard is het de bedoeling dat hij zijn gewicht steeds meer naar zijn achterbenen verplaatst. Hoe verder je komt qua niveau en opleiding, hoe belangrijker de aanleuning en nageeflijkheid worden om dit te bereiken. Als het nog niet meteen lukt is dat helemaal niet erg. Als een paard niet wil nageven kan het zijn dat je contact met de paardenmond niet constant is. Als je onrustig of stuiterend zit, ontspant je paard zijn rug niet. Daardoor laat hij ook zijn nek- en kaakspieren niet los.” Een veelgemaakte fout is volgens Daniëlla dat er geen constante verbinding is. “Als jij bijvoorbeeld 100 gram in je ene hand hebt, wil je ook 100 gram in je andere hand hebben. En dus niet 100 gram in je linker- en 200 gram in rechterhand.”

Tips van Daniëlla

Wil jij jouw paard leren om nageeflijk te zijn? Dan geeft Daniëlla nog wat tips: “Het aanleren van nageeflijk worden begint bij mij al tijdens het werken aan de longeerlijn. Als paarden het dan al kennen is het een stuk makkelijker onder het zadel, vind ik. Je moet je daarnaast echt focussen op wat het paard doet en ervoor zorgen dat jij fijn in je hand blijft. Het allermoeilijkste voor ruiters die nog geen ervaring hebben met nageeflijkheid is het bewust zijn van wat je doet en ervoor zorgen dat het paard jou ook goed begrijpt. Als je nou helemaal niet weet wat je moet doen of hoe je moet beginnen, investeer dan in een goede instructeur. Dat is echt de gouden tip!”

Daniëlla is te volgen op Instagram: @daniellavanderwerf

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: STS Photography / privébezit