De juiste handhouding en teugelvoering

De juiste houding en zit tijdens het paardrijden is erg belangrijk. Tijdens de manegelessen besteed je hier bijvoorbeeld veel aandacht aan. Maar ook de houding van je handen en de teugelvoering is van belang. Hoe houd je de teugels correct vast?

Handhouding

Als je lekker ontspannen op een paard of pony zit, dan hangen je schouders en je bovenarmen naar beneden. Je onderarm houd je zo dat deze een lijn wordt met de teugels naar de mond van het paard. Houd je ellebogen tegen je lichaam aan zonder te knijpen. De teugels houd je vast in een vuist waarbij de teugel van onder af tussen je pink en ringvinger doorloopt. Je duim ligt er bovenop om te voorkomen dat de teugels uit je handen glippen.

Handen rechtop

Nu je de teugels goed vast hebt is het belangrijk om je handen rechtop te houden. Draai je vuisten naar elkaar toe. Pak de teugels zo lang vast dat je handen contact krijgen met de mond van het paard en je handen vlak boven de schoft van je paard komen. Er moet ongeveer een rechtop staande vuist tussen je handen inpassen dan zit je goed. Tijdens het rijden houd je de handen zoveel mogelijk bij elkaar zodat je niet het bit door de mond heen trekt. Veer met je armen mee met de bewegingen die het paard met het hoofd maakt.

Teugelvoering

Het is dus belangrijk dat je de juiste handhouding hebt. Daarnaast moet je de juiste teugelvoering hebben: dit houdt in dat er een juiste hoeveelheid spanning staat op de teugels. Ze hangen niet zo los, maar staan ook niet strak. Gebeurd dit wel, dan kan de ruiter minder duidelijke hulpen geven aan het paard. Als je de juiste teugelvoering lastig vindt, bespreek dit dan met je instructrice. Zij kan dan tijdens het rijden aanwijzingen geven.

Extra grip

Als de teugels snel door je handen heen glijden, kan je verschillende dingen doen. Zo bestaan er teugels met extra grip. Vraag aan jouw instructrice of je hier eens mee mag rijden. Ook kan je ervoor kiezen om handschoentjes te dragen, deze zorgen vaak ook voor meer grip.

Foto: Sanne Wiering