Door een S van hand veranderen: hoe doe je dat?

Er zijn verschillende manieren om in de rijbaan van hand te veranderen, door een S van hand veranderen is daar één van. De oefening komt ook nog eens voor in verschillende proefjes. Instructrice Daniëlle Meijer aan de manege De Paardenhof vindt het een leuke oefening en probeert er in de les ook wel aandacht aan te besteden. Waarom is het een nuttige oefening en nog belangrijker: hoe voer je deze oefening goed uit?

Leuke oefening

“Ik vind het zo’n leuke oefening, omdat je je paard moet leren omstellen. Van de linkerstelling naar de rechterstelling moet buigen of andersom natuurlijk. Ik begin er niet gelijk mee met het losrijden. We doen eerst wat ruimere en grotere figuren. Maar als we eenmaal zijn opgewarmd, pak ik de oefening wel mee. Het is goed om te voelen of je paard linksom en rechtsom even makkelijk buigt.”

Twee halve voltes

“Het is een moeilijkere oefening dan van hand veranderen waarbij je als het ware oversteekt. Bij deze oefening moet je twee keer een halve volte van tien meter laten zien. Het is nog best een lastige oefening om goed uit te voeren. Het is niet snel een halve volte links of rechts en klaar. Je hebt natuurlijke korte bochten en je moet goed kunnen omstellen. Er komt heel wat bij kijken, want je paard moet ook blijven doorlopen en een stukje rechtrichten op de AC-lijn moet je ook laten zien.”

Lessen

Daniëlle: “Bij de echte beginners, die vaak korter dan een jaar rijden, houd ik het gewoon bij grote simpele figuren. Denk aan de grote volte, gebroken lijn, van hand veranderen. Maar bij alle andere lessen daarna nemen we het wel mee in de lessen. Zodat ze weten hoe het figuur gaat en wat voor hulpen ze moeten geven, dan ben ik al blij. Bij de gevorderde les kijk ik nog iets strenger, dan moet het paard ook mooi in het goede ritme en takt blijven lopen, nageven en de juiste stelling en buiging hebben. Ik oefenen ook altijd wel het rechtrichten er tussenin. Anders krijg je toch vaak dat er een soort Z van gemaakt wordt in plaats van een S. Om ze echt te laten begrijpen dat wat voor figuur het is, laat ik ze het niet alleen uitvoeren bij de B en de E. Ook bij K of F bijvoorbeeld.”

Hulpen

“In eerste instantie is de basis belangrijk, want je moet beide kanten stelling kunnen vragen en recht over de AC-lijn rijden. Je geeft als het ware dezelfde hulpen die je ook in de grote volte geeft. Je kijkt waar je heen gaat, dat is al heel belangrijk. Je moet kijken en ervoor zorgen dat beide helften even groot zijn. Zorg dat je binnenhand een stukje van de hals af is, om stelling te vragen. De buitenteugel houd je bij de hals. Je binnenbeen drijft op de singel om de activiteit te behouden. Je buitenbeen leg je een stukje naar achter, zodat de kont van het paard niet uitzwaait. Drijf niet te hard met je buitenbeen als het allemaal goed gaat. Op de AC-lijn moet je dus rechtstellen. Houd je handen dan weer netjes bij elkaar en het hoofd van je paard recht. Op dat moment vraag je geen stelling.”

Waar moet je op letten?

“Waar het vaak misloopt in de les is dat de paarden terugvallen in tempo tijdens de les in de korte bochten bij dit figuur. Probeer dit te voorkomen door met je benen erbij te blijven en been te geven wanneer nodig. Vaak vallen de paarden in de tweede bocht ook naar binnen, waardoor er een te korte bocht ontstaat en je zo weer terug bent op de hoefslag. De tweede volte wordt veel kleiner dan de eerste en dat is niet de bedoeling. Het rechtrichten tussen de twee voltes is ook belangrijk. Vaak wordt de volte al snel te groot, omdat ze dan te lang door rijden op de AC-lijn. Je moet kort rechtrichten en dan weer omstellen naar de nieuwe buiging.

Hoe kun je gaan oefenen?

Begin eerst gewoon met veel grote voltes en recht over de AC-lijn rijden. Op de grote volte kun je dan het openen en sluiten oefenen om een mooie buiging te krijgen. Zorg er ook voor dat je paard aan je been is en de activiteit behoudt. Om dit te oefenen kun je tijdens de oefening eens een beetje naar voren schakelen. Natuurlijk moet de S niet te groot zijn, omdat het twee kleine halve voltes zijn, maar probeer eerst een grotere S te maken. Daardoor kun je het rechtstellen tussen de twee halve voltes goed oefenen, dat is namelijk wel belangrijk. Uiteindelijk kun je gaan oefenen het figuur te rijden zoals in de proefjes ook van je wordt verwacht. De voorbereiding is ontzettend belangrijk!”

Tekst: Rianne de Bruin voor Manegeruiter

Foto: Sabine Timman (Hoefslag)

Foto is slechts ter illustratie