Doorzitten met dressuuramazone Liezel Everars

Doorzitten is voor veel ruiters een lastige oefening, die veel oefening vereist. Dressuuramazone Liezel Everars (14) heeft al veel internationale podiumplaatsen op haar naam staan en vertelt in dit artikel hoe zij doorzitten oefent. “Doorzitten kan voor frustratie zorgen, maar geef niet op.”

Liezel Everars

“Ik rij met mij pony FS Capelli de Niro op internationaal niveau. Op dit moment sta ik op nummer 4 op de wereldranglijst. Ik heb al drie keer deelgenomen aan het Europees kampioenschap voor pony’s, waar ik vorig jaar een 6de plaats behaalde. Ik heb al verschillende podiumplaatsen behaald op internationaal niveau, waaronder ook een triple goud op CDI Meerle. Ook heb ik op het Belgische kampioenschap drie keer een eerste plaats behaald. Ik ben ook al veel bezig met mijn paard Vigo Gold NA, waar ik in de loop van dit jaar nationaal junioren wil starten.”

Doorzitten

“Doorzitten betekent voor mij in het diepste punt van je zadel zitten en zo mee kunnen veren met de beweging van je paard.” Liezel traint dit op verschillende manieren. “Het is belangrijk om je zit onafhankelijk van je handen te gebruiken. Doorzitten kan je trainen door vaker zonder beugels te rijden. Ook is afwisseling van lichtrijden en doorzitten belangrijk. Telkens stukjes doorzitten in afwisseling met paar passen lichtrijden zodat je telkens langere stukken volhoudt om op de juiste manier door te zitten.”

Veelvoorkomende fouten

“Eén van de meest voorkomende fouten bij het doorzitten is dat ruiters met hun (boven)benen gaan klemmen waardoor ze hun benen ook gaan optrekken en zo dus niet meer netjes rechtop zitten. Gevolg hiervan is dat je ook niet meer fijn kan meeveren met de beweging van het paard. Belangrijk is dus dat je je benen lang maakt en je hakken omlaag duwt. Zo kom je in het diepste punt van je zadel en voel je vanuit je bekken de beweging van je paard. Daarom dus ook de trainingstip om regelmatig zonder beugels te rijden.”

Tips van Liezel

Tot slot geeft Liezel nog een aantal tips: “Vooral niet opgeven! Doorzitten kan soms moeilijk en frustrerend zijn. Probeer telkens weer kleine stukjes: beter 5 hele goede passen en dan weer een paar passen lichtrijden, dan een hele tijd verkeerd doorzitten. Let er ook op dat je tijdens het doorzitten niet te veel op je handen/teugels gaat steunen, anders stoor je het paard iets te veel in de mond.”

Foto’s: Liezel Everars (privébezit)