Dressuuramazone Isabelle Saton over de uitgestrekte stap

Uitgestrekte stap is de gang na de middenstap. Deze gang wordt in de hogere dressuurklasses gevraagd. Dressuuramazone Isabelle Saton (14) vertelt in dit artikel hoe zij de uitgestrekte stap traint. “Het gaat vooral om de verruimende beweging en niet om een hogere snelheid.”

Isabelle Saton

Isabelle Saton rijdt op internationaal niveau dressuur. “Samen met mijn E-pony Capricho rijd ik internationaal dressuur in de Children en Z2. Met mijn D-pony Dano rijd ik Z2 en kadervorming. Ook heb ik sinds kort een paard: World Horse Fatal-Love waarmee ik Z2 rijd. Binnenkort willen wij ook deelnemen aan de Junioren.”

Uitgestrekte stap

Wat wordt bedoeld met uitgestrekte stap? Isabelle: “In de uitgestrekte stap moet een paard voorwaarts bewegen, soepel over de rug gaan en tegelijkertijd zijn schouders gebruiken om zo groot mogelijke passen te zetten. De afdrukken van de achterste hoeven moeten over die van de voorste hoeven heen komen te staan.”

Training

Hoe traint Isabelle dit? “Je gaat voorwaarts in stap met het paard aan de teugel. Om het paard te laten strekken doe je je handen naar voren zodat het paard de hals kan strekken. Als dit gebeurt dan geef je heel licht wat been zodat het paard grotere passen kan maken. Daarbij houd je licht contact met de mond van het paard. De uitgestrekte stap is niet perse een stap die heel snel moet gaan want het gaat meer om de verruimde bewegingen die je je paard laat maken.”

Veelgemaakte fouten

“Als er niet genoeg activiteit in de uitgestrekte stap is beweegt het paard zijn rug niet goed. Het verlies van activiteit is vaak een gevolg van het ‘weggeven’ van de teugel. Je moet proberen om je paard het contact mee naar voren te laten nemen. Houd je been erbij en verleng de teugel langzaam, zodat je paard zijn bovenlijn kan rekken en daarbij toch de voorwaartse connectie met het bit in stand kan houden.”

Tips van Isabelle

Tot slot geeft Isabelle nog een aantal tips. “Als je paard het lastig vindt om te strekken kan je ook balkjes gebruiken tijdens de training. Balkjes zorgen voor variatie en zijn uitdagend voor het paard. Die moet dan zelf goed gaan nadenken en focussen op zijn lichaam. Als je een aantal balken in een rechte lijn legt met ongeveer 75 centimeter ertussen, dan heb je een mooie basis om mee te trainen. Als het goed gaat kan je de afstanden nog wat groter maken, zodat je paard nog meer moet strekken en verruimen.”

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto: Isabelle Saton (privébezit)