Dressuuramazone Janine Bos over constante verbinding

Constante verbinding; een term die vaak voorkomt in de dressuur. Wat is dit en waarom is het zo belangrijk? Dressuuramazone Janine Bos (22) legt uit hoe je constante verbinding kan houden en geeft tips. “Om de voorkant goed te krijgen, moet je achteraan beginnen.”

Janine Bos

Janine stelt zichzelf eerst voor. “Ik studeer momenteel aan Hogeschool Rotterdam. Aan huis heb ik een stal met 6 paarden, naast mijn eigen paarden heb ik ook regelmatig een paard of pony in training staan. Op bovenstaande foto is Aberdeen A JN (UB40 x JetSet D) te zien, een 17-jarige merrie. Ze is al sinds ze een veulentje is in ons bezit en loopt momenteel in de klasse Z1.” Op de foto hieronder staat Kiki June JN (Etoile x Citango). “Zij is een 7-jarige merrie, ook al sinds veulentje bij ons. Binnenkort maken we de overstap naar het Z2.” Ook heeft Janine nog wat jonge paarden en een aantal paarden die van hun pensioen genieten.

Het belang van constante verbinding

“Voor mij is constante verbinding dat ik altijd een gevoel heb met de mond van mijn paard, dat alle hulpen die ik geef goed doorkomen en mijn paard hier op reageert. Ook houdt constante verbinding in dat ik de achterbenen genoeg kan activeren en hierdoor mijn paard zelf zijn hoofd/hals houding naar voren brengt, en hierin gaat ontspannen. Als je geen constante verbinding met de mond hebt, kan het zijn dat jouw paard niet wil of kan ontspannen en hierdoor zich vastzet in zijn rug en de nek- en kaakspieren. Dit is iets wat je niet wilt, daarom is het heel belangrijk om van achter naar voren te rijden en opzoek te gaan naar de juiste aanspanning en in die aanspanning de ontspanning.”

Hoe houd je constante verbinding?

Janine legt uit: “Als ik mijn teugels oppak, ga ik als eerst ook naar voren rijden, zodat de achterbenen actiever worden en zo mijn paard naar mijn handen toe kan rijden. Als de verbinding wegvalt begin ik weer opnieuw, eerst zorgen dat de achterbenen actief zijn en weer van achter naar voren rijden, door veel te schakelen. Ik probeer altijd figuurlijke stokjes van mijn teugels te maken, dat als ik mijn hand naar voren zet mijn paarden de neus zelf verlengen en er geen boogje in de teugels ontstaat, want dan ben je juist de verbinding weer kwijt.”

Veelgemaakte fouten

“Je ziet veel dat mensen de verbinding proberen te krijgen door aan de teugels te trekken of dat ze de handen volledig vast zetten. Je handen moeten wel stil zijn natuurlijk maar stil ten opzichte van de mond van je paard en niet dat jij met je handen je paard vasthoudt.”

Tips van Janine

Moeite met constante verbinding houden? Janine geeft nog een aantal tips. “Focus niet te veel op de voorkant, om de voorkant goed te krijgen zal je eerst achter moeten beginnen. Met je benen activeer je de achterhand en daar zit de ‘motor’, met een lichte tegendruk met je hand zorg je dat de opgebouwde energie vanuit achteren behoud. Hoe sterker je paard in de achterhand wordt, hoe mooier en lichter de verbinding aan de voorkant wordt.”

Foto’s: Denise van der Plas