Dressuuramazone Tess Keuvelaar over de arbeidsgalop

Arbeidsgalop is de gang tussen de verzamelende galop en de middengalop in. In deze gang is balans enorm belangrijk. Dressuuramazone Tess Keuvelaar (13) vertelt hoe zij de arbeidsgalop traint met haar pony Invincible Vince. “Het is erg belangrijk dat Vince voorwaarts blijft: voor mijn been uit en naar mijn hand toe.”

Invincible Vince

Tess Keuvelaar rijdt samen met haar pony Invincible Vince (8) in het L1 (+11). “Vince heeft met zijn vorige baasje de punten in het Z2 gehaald maar ik moet alles nog leren. Samen trainen we daarom hard onder de vleugels van Jolanda Bevelander. Zij helpt mij en Vince met alles en ook de vragen voor dit interview heb ik daarom samen met haar doorgenomen.”

Arbeidsgalop

“Met mijn pony rijd ik natuurlijk de drie basis gangen: stap, draf en galop. Het basistempo van de galop noem je de arbeidsgalop. Het is de gang tussen de verzamelde galop en de middengalop. Het is heel belangrijk dat Vince goed in balans blijft. Omdat hij soms wat lui kan zijn is het voor mij een hele klus om ervoor te zorgen dat hij vooral z’n achterbenen goed gebruikt. Deze moet hij namelijk onder z’n lijf wegzetten en dat vindt hij best wel lastig. Ik train dit vooral door veel voltes en overgangen te rijden zodat we beide goed wakker en actief blijven.”

Moeilijkheden

De arbeidsgalop is best lastig. Tess vertelt waar bij haar de moeilijke punten zitten: Vince valt nog weleens uit galop. Ook ga ik wel eens teveel drijven waardoor hij wel harder gaat maar niet echt actief is. Het is natuurlijk wel belangrijk dat hij voorwaarts blijft: voor mijn been uit en naar mijn hand toe. Ook moet ik heel erg op m’n houding letten want als m’n benen iets te veel bungelen krijg ik gelijk een wissel aan mijn broek, haha.”

Tips van Tess en Jolanda

Tess en Jolanda hebben nog een aantal tips voor andere ruiters die de arbeidsgalop nog lastig vinden. “Zorg dat je een goed team wordt met je pony (dit kan ook met een manegepony natuurlijk!). Bespreek met je instructrice wat je lastig vindt zodat je daar dan samen aan kan werken. Niet afhaken, maar doorzetten!”

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto: Tess Keuvelaar (privébezit)