Dressuuramazone Toesja van Veen over de juiste houding

Iedere ruiter weet het: de juiste houding is enorm belangrijk. Je moet je paard zo min mogelijk in de weg zitten, om zo optimaal te kunnen rijden. Dressuuramazone Toesja van Veen (14) geeft in dit artikel tips voor een betere houding tijdens het paardrijden.

Toesja van Veen

Dressuuramazone Toesja van Veen rijdt sinds kort met haar paard Faust (v. Fidertanz) bij de Junioren. “Faust is 13 jaar en een ontzettend lief en slim paard. Hij heeft Lichte Tour gelopen en ook een tijdje bij de paradressuur meegedaan. We trainen samen bij Lotje Schoots.”

De juiste houding

Toesja vertelt wat volgens haar de juiste houding is: “Een goede houding houdt in dat je een onafhankelijke zit hebt, dat je goed rechtop zit en niet klemt met je benen. Van je cap naar je laars moet je een rechte lijn kunnen trekken. Dit geldt ook vanaf het bit naar je ellebogen.” Een goede houding krijg je niet zomaar, weet ook Toesja. “Ik heb veel getraind, waarbij ik veel gebruik heb gemaakt van de spiegels. Ik heb ook veel gehad aan de flexchair. Daarmee krijg je duidelijke inzichten over je eigen houding.”

Valkuilen

Iedereen heeft natuurlijk andere valkuilen. Het is goed om te weten wat je valkuilen zijn, zodat je hier aan kan werken. Toesja: “Mijn valkuil is dat ik dingen vaak te snel wil oplossen. Daardoor word ik lomp, in plaats van dat ik fijne hulpen geef. Ook ga ik tijdens het rijden soms klemmen met mijn benen.”

Tips

Tot slot geeft Toesja nog wat tips voor andere ruiters. “Zorg dat je je bewust bent van je eigen houding. Denk dus tijdens het rijden na bij alles wat je doet. Denk soms: zit ik nog goed? Controleer dan even of je niet zit te klemmen en of je nog wel echt rechtop zit. Check ook even of je handen nog op de juiste plek zijn en of je wel echt ontspannen bent.”

Lees ook: Mette de Jong: “Andere ruiters observeren heeft mij geholpen om een goede springhouding te ontwikkelen”

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: Toesja van Veen (privébezit)