Hals strekken: hoe doe je dat?

Hals strekken betekent dat het paard zonder gehinderd te worden door de teugel zijn hoofd naar voren en naar beneden mag bewegen. De bedoeling is dat hij zijn neus laat zakken tot ongeveer kniehoogte.

Hals strekken in stap

Gooi niet je teugels los. Laat deze rustig door je handen glijden zodat het paard merkt dat het de ruimte krijgt om zijn hoofd omlaag te doen. Er mag een klein boogje in de teugel komen maar zorg ervoor dat je nog wel kunt sturen. Het is belangrijk dat het paard goed door blijft stappen. Het is dus niet de bedoeling dat het paard denkt dat hij klaar is en op zijn dooie gemak gaat stappen. Probeer door, als het nodig is een drijvende beenhulp te geven, het goede tempo vast te houden.

Hals strekken in draf

In de draf kun je het paard ook de hals laten strekken. Het strekken van de hals gaat wat makkelijker als je het paard goed voorwaarts houdt in draf. Eigenlijk is het hals strekken in draf hetzelfde als het hals strekken in stap. Geef het paard goed de ruimte maar gooi de teugels niet in een keer los en neem de teugels na het hals strekken weer zachtjes op maat.

Teugels weer op maat nemen

Na het hals strekken is het de bedoeling dat je de teugels weer op maat maakt. Je kunt de teugels op twee manieren op maat maken. Je kunt eerst de ene teugel en dan de andere teugel korter maken. Let hierbij wel op dat je met de buitenteugel begint! Anders zou het zomaar kunnen dat je het paard per ongeluk naar binnen stuurt en deze van de hoefslag af stapt. Ook kun je de teugels met een hand op maat maken en dan weer goed vast pakken. Pak dan met een hand het gespje in het midden vast en trek de teugels door je andere hand tot de goede maat. Daarna pak je beide teugels weer vast zoals het hoort. Doe alles met je teugels altijd rustig. Aan de teugels zit immers het bit dat in de paardenmond ligt. Trek daarom nooit met kracht in één keer aan de teugels.

Meer lezen over hals strekken? Lees dan de tips van dressuuramazone Lily Borden in dit artikel!

Foto: MediaPrimair