In de goede galop: maar hoe dan?

In de galop wordt er onderscheid gemaakt in de linker- en rechtergalop. Rijd je op de rechterhand en zit je paard in de rechtergalop? Dan zit je in de goede galop. Maar hoe weet je of je in de goede galop zit?

Goede galop herkennen

Bij de linkergalop is het rechterachterbeen het afzetbeen, dit wordt als eerste neergezet door het paard. Dan volgt de diagonaal linksachter, rechtsvoor. Het linkervoorbeen stapt het verst naar voren en wordt als laatste neergezet. Bij de rechter galop is dat precies andersom. Als je langs de schouder kijkt van het paard tijdens de galop kun je zien welk been het verst naar voren wordt gezet. Gaat het binnenvoorbeen verder naar voren dan het buitenvoorbeen? Dan zit je in de goede galop! Als je veel geoefend hebt word je steeds beter in het herkennen van de verkeerde en de goede galop en kun je dit zelfs gaan voelen. Je hoeft dan niet meer naar beneden te kijken.

Aangalopperen

Aangalopperen wordt in de les meestal gedaan in de bocht van de rijbaan. Ook voor een sprong wordt dit vaak in de bocht gedaan. Het paard kijkt dan namelijk al de goede kant op en het geven van de hulp zorgt vaak al voor de goede galop. De beenhulp die je voor de galop geeft is iets anders dan voor draf en stap. Je houdt je binnenbeen op de normale, goede plek en legt je buitenbeen iets naar achteren. Je brengt je binnenhand iets van de hals af en geeft een klein beetje ruimte met beide teugels zonder het contact te verbreken. Nu drijf je met beide benen. Omdat je paard begint te galopperen met het buitenachterbeen geeft je buitenbeen net een beetje meer druk, zodat je paard snapt met welk been het moet beginnen.

Verkeerd aanspringen

Blijft het paard toch verkeerd aanspringen? Kijk dan of je goed de stelling aangeeft bij het paard. De stelling is het licht naar binnen laten kijken van het paard en de buiging is dat het lichaam licht gebogen is om je binnenbeen. Let er op dat je het paard goed mee laat kijken in de bocht maar pas op dat je niet aan de binnenteugel trekt. Eenmaal in de goede galop aangesprongen voelt deze beweging als een grote golfbeweging. Blijf ontspannen zitten, zo kun je rustig wennen aan de golvende bewegingen van een galopperend paard.

Foto: Sabine Timman