Dressuuramazone Kyra Roos over de uitgestrekte draf

Bij de uitgestrekte draf is het de bedoeling dat het paard zijn passen in de draf zo groot mogelijk maakt. Dressuuramazone Kyra Roos (14) vertelt hoe zij dit traint met haar pony. “In het begin ging Maribel alleen maar versnellen in plaats van verruimen.”

Kyra en Maribel

Kyra rijdt Z2 dressuur met haar pony Maribel. “Ze is een 8-jarige New Forest merrie. Ze is een super lieve en werkwillige pony. We zijn net begonnen aan internationale wedstrijden. Uitgestrekte draf was voor ons op het begin wel een aandachtspuntje waar wij veel aan moesten werken”

Uitgestrekte draf

Kyra legt uit wat de uitgestrekte draf precies is. “Uitgestrekte draf is een oefening waarbij je in een tempo en ritme de drafpassen groter en ruimer maakt. Belangrijk voor je hier aan gaat beginnen is een goede basis. Reageert je paard goed op je been en is hij nageeflijk? Uitgestrekte draf vraagt veel kracht en balans van een paard. Voor een goede uitgestrekte draf moet het paard de kracht hebben om zijn gewicht naar de achterhand te kunnen verplaatsen. Om dat dan een hele lange zijde vol te houden is balans en kracht nodig. Als je paard zijn balans en ritme verliest komen er taktfouten. Dat ziet eruit als struikelen. De passen hebben dan vaak niet meer dezelfde lengte.”

Steeds minder passen

De uitgestrekte draf van Maribel was natuurlijk niet direct perfect. “Wat er bij Maribel en mij in het begin gebeurde is dat ze alleen maar sneller ging draven in plaats van ruimer. En ze kon het nog geen hele lange zijde vol te houden. Ik heb het versnellen opgelost door Maribels drafpassen te gaan tellen. Ik kies altijd twee letters op de lange zijde uit waar ik op een normaal draftempo langs rij. Ik tel van letter tot letter hoeveel passen Maribel zet in een gewone draf. Daarna rijd ik dat zelfde stukje weer maar dan wil ik op minder passen uitkomen. Ze moet dus grotere passen gaan maken. Voor de afwisseling kun je het ook andersom doen dus op meer passen proberen uit te komen om zo de achterhand wat te trainen en meer te verzamelen. Ze maakt dan juist meer passen op hetzelfde lijntje.”

Tijd

Kyra: “Het tellen van de passen heeft mij heel erg geholpen. Ik ging meer focussen op grotere passen in plaats van hard naar de overkant. Verder is het ook echt een kwestie van tijd. Kracht en balans is er niet binnen een week. Dat kost veel tijd en training. Ik heb er ongeveer twee jaar over gedaan om een goede gecontroleerde uitgestrekte draf te rijden. Maar het zit er nu wel heel goed in.”

Veelgemaakte fouten

“Een veelgemaakte fout in het rijden van een uitgestrekte draf is toch wel dat je veel paarden ziet versnellen in plaats van verruimen. Dat kan je dus oplossen door je passen te gaan tellen. Ook zie je wel vaak dat paarden met hun hoofd naar beneden gaan duiken. Dat kun je weer oplossen door korte stukjes uitgestrekte draf te rijden en dan weer terug naar verzamelde draf. Let daarbij op dat de hoofd/hals houding hetzelfde blijft. Zodra je paard zakt of juist zijn hoofd te veel omhoog of voorwaarts doet, rijd je terug naar je basistempo. Heb je weer controle dan verruim je weer een stukje. En dat een paar keer achter elkaar op een lange zijde. Lekker veel schakelen in je tempo dus.”

Tips van Kyra

Tot slot geeft Kyra nog wat tips. “Als je met het trainen van de uitgestrekte draf gaat beginnen, begin dan rustig. Ga korte stukjes verruimen. Niet gelijk te lang en te veel willen. Zoek wel soms de grens op maar als je die hebt gevonden ook weer terug naar wat meer rust. Je zult zien dat je paard het steeds langer gaat volhouden. Als je je uitgestrekte draf gaat rijden let dan op dat je niet gelijk vol gas gaat. Op het midden van je lijn hoeft je paard pas op zijn maximale te zijn. Bouw het wegrijden dus mooi op en vergeet niet ook weer bewust terug te rijden! Beloon je paard ook even als hij het goed doet. Klopje op de hals, even braaf zeggen, even een rondje stap zodat de spieren niet verzuren enzovoort. Alleen door complimenten te geven aan je paard als hij iets goed doet, gaat hij begrijpen wat je van hem vraagt. Je gaat waarschijnlijk wel meemaken dat je paard een keer in galop gaat aanspringen. Dat is niet erg. Neem hem dan gewoon terug en probeer het opnieuw, word nooit boos. Uiteindelijk zal het makkelijker gaan en hoef je zelf steeds minder te doen. Succes!”

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter
Foto’s: Kyra Roos (priv
ébezit)