Lara en Romee van Gaal over de middendraf

De middendraf is de gang tussen de arbeidsdraf en de uitgestrekte draf. In deze gang verruimt het paard of de pony. Het zweefmoment wordt dan langer. Zusjes Lara (19) en Romee (17) van Gaal delen in dit artikel hun kennis over de middendraf. “Je kan niet verwachten dat je paard het binnen een dag begrijpt.”

Wat is de middendraf?

De zusjes Lara (met zwarte paard) en Romee (met valk pony) leiden samen jonge pony’s op naar het hogere niveau. De valkpony op bovenstaande foto is de 13-jarige Casimir de Luxe, waarmee Romee uitkomt in de klasse Z2. Het zwarte paard is de 5-jarige Lagoon W, waarmee Lara L1 rijdt. “De middendraf is een oefening die in iedere dressuurproef gevraagd wordt. Hierbij wil de jury zien dat je paard meer bergop gaat lopen en zijn passen verlengt. Het is hierbij de bedoeling dat je paard niet veel sneller gaat lopen. Het gaat dus echt om het verruimen van de passen.”

De middendraf trainen

Lara en Romee vertellen hoe zij de middendraf trainen. “Wij trainen de middendraf door veel te schakelen in het tempo. Dus een paar passen terug en dan weer naar voren. Dat herhalen we dan vaak. Zo leert je paard goed en snel te reageren op je beenhulp en wordt hij sterker. De middendraf kost een paard namelijk best wat kracht, omdat hij meer op de achterhand moet gaan lopen. Daarom moet je hier ook goed de tijd voor nemen. Je kan niet verwachten dat je paard het binnen een dag begrijpt.”

Veelgemaakte fouten

Welke fouten zien Lara en Romee vaak bij de middendraf? “Wij denken dat een van de meest gemaakte fouten bij de middendraf is dat het paard uit elkaar gejaagd wordt. Hierdoor gaat het paard alleen wat harder lopen, maar niet ruimer. De kans bestaat dan dat je paard taktfouten gaat maken en dus onregelmatig gaat lopen. Ook zien wij soms dat paarden in de hand gaan hangen. Ze lopen dan naar de voorhand toe in plaats van op de achterhand.”

Tips van Lara en Romee

“Onze tip voor het trainen van de middendraf is om veel te schakelen met het tempo. Dit kan in iedere gang, dus niet alleen in de draf. Ook door het schakelen in de galop kan je je paard sterker en beter aan de hulpen krijgen. Het is belangrijk dat je dit vaak herhaalt. Een andere tip is je paard goed rechtstellen tussen de teugels. Als je paard al scheef loopt, heb je veel meer kans op taktfouten. Wij wensen jou veel succes en plezier met het oefenen van de middendraf!”

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: Lara en Romee van Gaal (privebezit)