Laura Hoogeveen: “Zorg dat voor je eerste cross de basis voor elkaar is”

Laura Hoogeveen (26) is een internationale eventingamazone. Ze heeft haar eigen stal in Nederweert-Eind en rijdt op 4* niveau met verschillende paarden. Ze vertelt over haar eerste eventingwedstrijd en geeft tips. “Tijdens mijn eerste cross wilde ik alleen maar tussen de vlaggen blijven en aan de finish komen.”

Spannend

Laura is een succesvolle eventingamazone, maar ze vond eventing in het begin maar eng. “De hindernissen liggen natuurlijk vast en het is een hele andere tak van sport. Ik reed toen het broertje van Quibus, wat nu mijn beste paard is, en dat paard wilde tijdens het springen niet echt naar voren, maar bleef kort en strak. Er was toen een oefencross in de buurt en ik besloot om daaraan mee te doen. Die oefencross ging helemaal niet goed, mijn paard stopte bij elke hindernis. Maar omdat het een oefencross was mocht ik wel gewoon doorrijden. Toen kregen zowel ik als mijn paard de smaak te pakken en zijn we doorgegaan met trainen. Ik vind nu nog wel eens wat spannend, maar op het lagere niveau doe ik altijd met superveel plezier mee. Daar is echt een knop omgegaan bij mij.”

Laura’s eerste wedstrijd

Laura vertelt over haar eigen eerste wedstrijd. “Het was in Ysselsteyn, bij mij in de buurt. Ik ging natuurlijk eerst de cross lopen, maar ik wist niet echt waar ik op moest letten. Ik dacht: ik moet proberen om tussen de vlaggen te blijven en aan de finish te komen.” Toch vond Laura dit heel leuk. “Je mag alles doen: dressuur, springen en crossen. Je moet het niet alleen allemaal doen, je moet ook overal goed in zijn. Als je alleen goed bent in dressuur, dan kom je de cross niet rond en als je alleen goed kan crossen dan win je ook niet.”

Klaar voor een eerste cross

Wanneer ben je klaar voor een eerste cross? “Ik vind het zelf heel belangrijk dat je de basis voor elkaar hebt. Je weet hoe hard je kan gaan met je paard en je hebt een rem en een stuur. Als een paard het tè leuk gaat vinden heb je geen rem meer en dan gaat hij het verkeerde bospad in. Dat heb ik zelf ook al eens meegemaakt,” lacht Laura. “Daarnaast is vertrouwen ook heel belangrijk. Als je al een paar trainingen hebt gedaan en dat gaat goed, dan kan je ook wel een cross in. Maar als je tijdens de trainingen al tegen veel struggles aanloopt, dan raad ik het af om meteen een cross te gaan rijden. Een oefencross is wel altijd goed. Daarnaast zou ik ook niet te hoog beginnen. Als je op L-niveau springt mag je ook op L-niveau crossen, maar met weinig ervaring kan je beter in de B beginnen. Doe dus eerst lekker ervaring op.”

Crosspaard?

Ook je paard moet klaar zijn voor een cross. Laura legt uit: “Ik denk dat ieder paard kan crossen, als er maar vertrouwen is. Tijdens een training mag een paard best kijkerig zijn, maar uiteindelijk moet hij wel aanpakken. Zorg daarnaast dat je paard er ook plezier in krijgt en het spelletje snapt. Jij weet dat je over een hindernis heen kan springen, maar je paard moet maar vertrouwen dat hij aan de andere kant niet omvalt. Ik geef altijd aan dat de trainingen heel belangrijk zijn, dat is de graadmeter of je de cross rondkomt. Wat ik zelf ook vaak doe, is met mijn paarden alleen het bos ingaan. Als je gewend bent om altijd met anderen het bos in te gaan, is het lastig voor je paard om tijdens een cross te starten en van de groep weg te moeten. Dat moet een paard ook kunnen.”

Crosslessen

Laura beschikt over een crossterrein bij haar stal, waar ze ook crosslessen geeft. Ze mag lesgeven op het hoogste niveau, maar vindt beginners coachen toch het leukst. “Ik begeleid verschillende ruiters die ook bij mij zijn begonnen. Met hen begin ik bij de basis, bijvoorbeeld de houding. Je houding in de cross is natuurlijk heel anders dan bij het springen. Daarnaast geef ik ook les aan mensen die een probleem hebben bij een bepaalde sprong, hen help ik ook. Vaak zijn veel crosshindernissen optisch en moet ik de ruiters ervan overtuigen dat ze die sprong kunnen nemen, ook al ziet de sprong er eng uit. Een soortgelijke oxer in een springparcours zouden die ruiters wel durven nemen, maar in de cross ziet het er altijd moeilijker uit.”

Naar voren kijken

“Wat ik ook vaak tegenkom in de lessen is dat veel ruiters naar beneden kijken tijdens het crossen. Ze letten eigenlijk alleen op de hindernissen en het paard onder zich. Ik ben een ervaren ruiter en ben gewend om combinaties van meerdere sprongen te rijden. Het is dan belangrijk om vooruit te kijken en te weten welke hindernis daarna komt. Zo ben je op tijd en weet je waar de route heengaat.”

Tips van Laura

Ga jij binnenkort een eerste cross rijden? Dan heeft Laura nog wat tips voor je. “Vraag een deskundige of ervaren ruiter om mee te gaan tijdens het verkennen van de cross. Dan kan diegene jou wat tips geven, bijvoorbeeld hoe je bepaalde hindernissen aanrijdt. Met trainen is dat namelijk altijd anders dan wanneer het klaarstaat in een echte cross. Loop de cross daarnaast meerdere keren, vooral als je het heel spannend vindt. Dan ken je de route precies en hoef je je daar niet druk over te maken. Je kan dan echt focussen op de sprongen. En vooral: ga niet met alleen spanning en stress de cross in, maar probeer juist te genieten!”

Volg Laura ook op social media:

Instagram: 🇳🇱 Laura Hoogeveen (@laurahoogeveen_eventing) • Instagram-foto’s en -video’s

Youtube: LauraHoogeveenEventing – YouTube

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: Laura Hoogeveen (privébezit)