Mette de Jong: “Andere ruiters observeren heeft mij geholpen om een goede springhouding te ontwikkelen”

De juiste springhouding is enorm belangrijk. Het zorgt ervoor dat je je paard niet in de weg zit en je paard zo soepel mogelijk over de hindernis kan springen. Mette de Jong (18) rijdt spring-, dressuur- en eventingwedstrijden en vertelt over de juiste springhouding. “Ik heb lang geworsteld met de juiste springhouding, mijn grootste vijanden daarbij waren spanning en angst.”

Mette de Jong

Mette rijdt al paard sinds haar 4de. “Ik heb twee eigen paarden: mijn 20-jarige bruine KWPN merrie Ulona (Luna) en mijn 9-jarige schimmelruin Captain Cardinale (Cardi). Met Luna heb op B niveau zowel spring- als dressuurwedstrijden gereden. Ook deden wij veel aan crossen, maar we zijn nooit officieel gestart. Luna was mijn eerste eigen paard, voor haar had ik een pony, maar daar heb ik altijd recreatief mee gereden. Cardi heb ik sinds eind oktober 2020, dus wij zijn iets langer dan een jaar een combinatie. Wij hebben hem destijds gekocht omdat Luna een blessure heeft opgelopen in de zomer van 2020. Ze mag daardoor niet meer springen, crossen of intensief dressuren. Dit betekende ook uitsluiting van wedstrijden. Mijn ambities kon ik daardoor dus niet voortzetten en daarom hebben mijn ouders en ik de keuze gemaakt om voor een tweede paard te gaan kijken. Met Cardi rij ik voornamelijk springwedstrijden, maar ik ben van plan om hem in de dressuur, het springen en het crossen op wat hoger niveau uit te gaan brengen in een paar jaar tijd.”

De juiste springhouding

Wat is de juiste springhouding? Mette vertelt: “De juiste springhouding van een ruiter boven de sprong betekent voor mij dat de ruiter goede steun heeft op zijn beugels, zijn paard voldoende ruimte geeft om te springen, zelf in balans is en meebeweegt met het paard. De juiste springhouding vóór de sprong, dus tussen de hindernissen door, is een iets lichtere zit. De ruiter zit dus wel in zijn zadel, maar heeft zijn gewicht flink verdeeld over zijn beugels waardoor de zit iets verlicht is.”

Het leerproces van Mette

De juiste springhouding ontwikkelen is niet makkelijk, zo ondervond ook Mette. “Ik heb zelf heel lang geworsteld met de juiste springhouding, mijn grootste vijanden daarbij waren spanning en angst. Angst dat ik mijn balans zou verliezen als ik met mij bovenlichaam teveel naar voren zou bewegen boven de sprong en voorover zou vallen, spanning van alle wedstrijdspanning en omdat hogere sprongen toch wel spanning bij mij opwekten.  Ik heb ontzettend veel geleerd door het observeren van andere springruiters. Hoe zitten zij boven hun paard? Hoe positioneren zij hun been? Drukken zij hun hakken uit? Hoe ver naar voren komen zij eigenlijk? Door middel van zelf meer met mijn bovenlichaam naar voren durven te gaan, mijn gewicht beter te verdelen over mijn beugels en een voorbeeld aan andere springruiters ben ik een heel eind gekomen. Ook met behulp van mijn instructeur wat betreft beugeldruk en meegeven van mijn paard boven de sprong ben ik gekomen waar ik vandaag ben wat betreft mijn springhouding.”

Crosshindernissen

Mette geeft aan dat er absoluut verschil zit in haar houding tijdens het springen van ‘gewone’ hindernissen en crosshindernissen. “Tijdens het springen beweeg ik mijzelf veel vrijer, ik neem meer de tijd om mijn bewegingen zo netjes mogelijk af te maken en probeer de boel zo goed mogelijk uit te voeren. Tijdens het crossen ben ik iets minder vrij. Mijn paard krijgt nog steeds dezelfde ruimte mee en ik zit hem uiteraard zo min mogelijk in de weg, maar ik ben meer op mijn hoede. Het crossen is natuurlijk heftiger dan het springen, hier pas ik mijn houding op aan. In een cross zou mijn paard sneller kunnen struikelen, uitglijden, schrikken, er vandoor gaan of een andere ‘rare’ beweging kunnen maken voor of na de sprong. Hier pas ik mijn houding op aan door iets minder mee naar voren te bewegen boven de sprong, zo kan ik makkelijker mijn paard in het ritme door laten galopperen, wat super belangrijk is tijdens een cross.”

Tips van Mette

☆ Denk aan je beugeldruk, verdeel je gewicht goed over je beugels en hou steun op je beugels.

☆ Druk je hakken zo goed mogelijk uit. Hierdoor heb je een automatische soort positie waar je been in terecht komt, wat erg gunstig is boven de sprong.

☆ Durf mee te bewegen met je paard. Springen kan eng zijn, maar je moet je paard niet in de weg zitten omdat jij teveel met je bovenlichaam rechtop of naar achteren zit!

☆ Geef je paard de ruimte boven de sprong om te bewegen. Dit betekent niet dat je je handen naar voren moet gooien, of dat je je teugels los moet gooien. Maar ‘gewoon’ je handen netjes in balans met gebogen ellebogen meegeven.

☆ Kijk ALTIJD naar voren. Als je boven de sprong naar beneden kijkt brengt dit alleen maar onbalans!

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: Anna van Dijk Fotografie / Mette de Jong (privébezit)