Nina Waalboer: “Zadelmak maken is millimeterwerk”

Voor een paard begint het allemaal bij het zadelmak maken. Het is erg belangrijk dat dit op de juiste manier gebeurt, want dit kan grote gevolgen hebben in het verdere leven van een paard. Nina Waalboer (21) maakt regelmatig paarden zadelmak en vertelt er alles over. “Het is ook echt iets wat bij mij past; ik hou van de uitdaging die er in zit, maar ook van het op de millimeter aanvoelen wat past bij welk paard.”

NW Horse Training

Iets meer dan een jaar geleden begon Nina haar eigen bedrijf: NW Horse Training. “Mijn dagelijkse leven bestaat uit het trainen van paarden. Ik rij op dit moment ongeveer 20 paarden. In principe staan ze allemaal bij mij op locatie in training. Daarnaast rijd ik nog 4 springpaarden voor iemand aan huis. De paarden die er staan komen voor het zadelmak maken, doorrijden en/of corrigeren maar ook het uitbrengen op concours in de spring- en dressuursport.

Rust en ontspanning

Nina vertelt hoe zij is begonnen met het zadelmak maken van paarden. “Toen ik stage liep op een bedrijf ben ik er daarna blijven werken. Eerst reed gewoon een aantal paarden en toen ben ik eigenlijk per ongeluk in het zadelmak maken gerold. Wij kregen een pony op stal voor het zadelmak maken en omdat ik klein ben maakte ik een opmerking dat ik er wel op wilde. ‘Mooi maatje voor mij haha’. Van het een kwam het ander en al snel deed ik bijna alle jonge paarden op stal. Hier heb ik heel veel verschillende paarden mogen trainen en ook veel geleerd. Het is ook echt iets wat bij mij past; ik hou van de uitdaging die er in zit maar ook van het precies te werk gaan en het op de millimeter aanvoelen wat past bij welk paard. Want het doel is natuurlijk om alles zo rustig en ontspannen mogelijk te laten verlopen voor het paard. De eerste ervaringen dragen ze de rest van hun leven mee en zijn zo ontzettend belangrijk.”

Het proces van zadelmak maken

Hoe gaat het zadelmak maken in de praktijk? Nina: “Als ze net bij mij op stal komen, krijgen ze even rustig de tijd om te wennen. Daarna gaan we rustig te werk met het leren van het longeren, hoofdstel om, longeersingel en daarna het zadel opdoen. Veel paarden die komen hebben dit ‘thuis’ al geleerd dus met die paarden kan je iets eerder aan de slag. De paarden die dit nog niet kennen moeten dat dus eerst nog leren. Als het paard met dit alles gewoon comfortabel rondloopt, dan begin ik rustig met het hangen (zie bovenstaande foto). Hiervoor zorg je altijd dat er iemand bij is die het paard netjes kan vasthouden en jou en het paard kan ondersteunen. Daarna laat ik de paarden altijd stappen terwijl ik hang, zodat ze leren omgaan met de druk en beweging. Erg belangrijk is dat het paard zowel links- als rechtsom heeft gelopen en jou aan beide kanten heeft gezien. Laat het paard dus ook goed naar rechts kijken terwijl je hangt. Als dit allemaal ontspannen gaat begin je rustig met zitten en de rest bouw je steeds verder uit.”

Aanpassen

“Niet één paard is hetzelfde. Bovenstaand is dus een standaard verhaal maar dit zul je moeten aanpassen aan het paard waar je op dat moment mee aan het werk bent. Voelen wat het paard doet, hoe het paard reageert en hoe hij/zij beweegt: dit is voor elk paard anders. Ook qua timing verschilt het per paard: Normaal komen de meeste paarden als ze een jaar of 3/4 zijn. Maar ook dit is afhankelijk van het paard, het ene paard is er lichamelijk eerder klaar voor dan het andere paard. Zorg er in ieder geval altijd voor dat je er iemand bij hebt die er ervaring mee heeft of laat het doen door iemand met ervaring!”

Uitdagingen

“Welk karakter het paard ook heeft, de uitdaging is om ten alle tijden de rust en ontspanning te vinden en elk paard netjes op te leiden. Je weet van te voren nooit hoe ze gaan reageren want het is natuurlijk allemaal nieuw voor ze, je moet dus altijd alert zijn, veel geduld hebben en rust en zelfvertrouwen uitstralen.”

Bijzondere ervaring

Het zadelmak maken is iedere keer weer een bijzondere ervaring. “Ik heb wel een paar paarden gehad die erg lastig waren met het zadelmak maken. Of paarden die mensen al geprobeerd hebben zadelmak te maken, maar waarbij het fout is gegaan. Ik ga altijd een paar stappen terug en blijf rust houden, de dingen blijven herhalen totdat het normaal voor ze wordt en ze de ontspanning weer terug vinden. Tot nu toe, is het op deze manier ook echt altijd goed gekomen en hebben de eigenaren er weer een fijn paard aan terug gekregen.”

Dankbaar

Tot slot wil Nina alle mensen om haar heen bedanken. “Ik ben super dankbaar dat ik dagelijks met al deze toppers mag werken en wil via deze weg ook iedereen bedanken die voor mij klaarstaat (instructeurs, vrienden & familie). Zonder jullie hulp en support was ik niet zo ver gekomen. En natuurlijk alle klanten/eigenaren voor het vertrouwen in mij met jullie paarden!”

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: Nina Waalboer (privébezit)