Op buitenrit: tips van Amber Rosenbrand

Een van de leukste dingen om te doen met een (manege)paard is misschien wel op buitenrit gaan. Genieten van de mooie natuur, frisse lucht, goede gesprekken en ontspannen paarden. Amber Rosenbrand (22) gaat regelmatig op buitenrit en geeft tips om veilig en plezierig buiten te rijden. “We halen de meeste plezier en rust uit heerlijke, lange ritten in de natuur: van rustige stapritjes, naar spetteren in het water en crossen over lange paden.”

Gently

Amber vertelt: “Ik heb altijd verzorgpaarden gehad, maar in 2019 moest ik stoppen met mijn toenmalige verzorgpony. Ik ben toen op zoek gegaan naar een eigen paard. Via mijn Facebook oproep kreeg ik de KWPN merrie Gently aangeboden en zij is inmiddels al 4 jaar van mij. Gently is een 12-jarige merrie van 1.54 hoog, dus een E-pony. Ik wilde graag een grote pony of een klein paard, want dat is ideaal op buitenrit. Je hoeft nooit te bukken voor laaghangende takken en ook kronkelpaadjes kan je meepakken. Gently is heel mensgericht, houdt enorm van aandacht en wil graag werken. Ik zou haar zeker bomproof noemen, maar ze is ook echt een dame met een eigen uitgesproken mening, waar ik wel mee moest leren omgaan.”

Buitenritten

Toen Amber 10 jaar was begon ze met paardrijden op een manege. Eerst zat ze op dansen, maar ze was altijd al een dierenvriend en paardrijden sprak haar erg aan. “Op de manege reden we helaas weinig buitenritten, maar op vakanties deed ik vaak buitenritten bij stallen zoals Ponyhof in Zeeland en Elzenhof op Texel.” In 2017 begon Amber haar Instagramaccount ‘Outside Rider’. “Ik wilde alles rondom de paarden vastleggen in een online dagboek en stiekem ook mijn ‘niet-paarden vrienden’ niet volspammen met paardencontent. Ik had op dat moment een verzorgpony op een stal in de Loonse en Drunense duinen. Met deze Tinker reed ik eigenlijk alleen maar buiten, want ze reed niet graag in de bak. Voor haar reed ik ook wel eens buiten, maar zij heeft mij wel het meeste op buitenrit geleerd. We gingen vaak alleen of met z’n tweeen op pad in plaats van een groep met begeleiding. Toen ik moest stoppen met het verzorgen van deze pony had ik de smaak van het buitenrijden helemaal te pakken en ik wilde niet meer bij de bossen weg. Daarom heb ik met Gently ook vanaf het begin aan de rand van de bossen gestald.”

Dressuur, grondwerk en springen

Amber vond buitenrijden in de natuur altijd al leuker dan rondjes rijden in de bak. “Natuurlijk is de bak belangrijk voor de basis en daarom doen we nog steeds wel aan dressuren, grondwerken en af en toe een sprongetje. Maar dit alles kan natuurlijk ook gewoon buiten. We halen de meeste plezier en rust uit heerlijke, lange ritten in de natuur. Van rustige stapritjes, naar spetteren in het water en crossen over lange paden. Daarnaast wandelen we ook veel samen: een leuke afwisseling en een goede manier om je paard nog beter te leren kennen.”

Manegeruiters

Amber raadt maneges en andere ruiters ook zeker aan om veel buitenritten te doen, als dit mogelijk is. “Het is een heerlijke ontspannen afwisseling voor ruiter en paard. Daarnaast kunnen ruiters op deze manier ook hun vaardigheden en vertrouwen verbeteren door verschillende uitdagingen aan te gaan, zoals heuveltjes, beekjes en andere obstakels!”

Tips van Amber

Amber heeft nog een aantal tips voor wanneer je op buitenrit wil gaan. “De belangrijkste tips is, geniet! Zolang jij op je gemak bent en geniet, doet jouw paard dit ook. Daarnaast heb ik ook nog wat praktische tips:

  • Kijk van te voren of je een ruiterlabel nodig hebt. Voor sommige natuurgebieden van Natuurmonumenten heb je een label nodig. Met een ruiterlabel mag je paardrijden op de ruiterpaden en mennen op de daartoe aangewezen paden van Natuurmonumenten en draag je bij aan het onderhoud van de paden.
  • Bedenk en bekijk van te voren vast een beetje de route die je wilt gaan rijden. Zorg daarnaast ook dat je op de aangewezen ruiterpaden blijft.
  • Hang een labeltje aan je zadel met noodnummers. Mocht je er af vallen, kunnen mensen jou of je noodnummer bereiken.
  • Neem een hoevenkrabber mee bij lange ritten en kijk na de rit altijd goed de hoeven na op (kleine) steentjes die vast zitten.
  • Laat iemand weten waar je naartoe gaat en wanneer je van plan bent terug te zijn. Deel je locatie met iemand wanneer je alleen op pad gaat.
  • Gebruik een ruiterapp zoals Equilab of Happie Horse om je rit vast te leggen. Zo kun je precies zien welke route je hebt gereden, hoelang je gestapt, gedraafd en gegaloppeerd hebt en de totale aantal minuten en kilometers van je rit. Handig voor je trainingsschema en om verschillende routes op te slaan.
  • Check jezelf en je paard op teken na een rit!
  • Bescherm jezelf en je paard in de zomer met muggenspray en eventueel een vliegen deken.”

Volg Amber op Instagram: @outsiderider

Foto’s: Amber Rosenbrand (privebezit)