Op springwedstrijd met Pien de Boer

Op wedstrijd gaan kan voor veel stress zorgen. Maar een goede voorbereiding kan al veel zorgen wegnemen. Pien de Boer (16) is een fanatieke wedstrijdruiter en neemt ons mee in een springwedstrijd. “Ik kijk vaak filmpjes van mijn andere parcoursen om te kijken hoe ik toen reed en waar ik nu op moet letten.”

Pien de Boer

Pien de Boer rijdt haar hele leven al paard. Ze heeft zelf 3 paarden en een shetlander. “Ik leid jonge pony’s op voor andere mensen. Ik heb een driejarige die ik dit jaar zadelmak maken. Sinds vorig jaar heb ik ook Lady, een achtjarige waarmee ik 1.30 sprong. Helaas heeft zij nu een blessure, maar ik hoop snel weer met haar terug de ring in te zijn. Ook heb ik mijn geweldige Fame (zie bovenstaande foto). Fame heb ik al bijna drie jaar en zij is voor mij een heel bijzonder paard. Ze kan moeilijk zijn, maar ik kan alles doen met haar, dat maakt haar heel leuk. Op dit moment rijd ik met Fame in het 1.35 en wil ik dit jaar in het 1.40 starten. Ik rijd nu nationale wedstrijden, zoals afgelopen jaar de Roelofsen Winter Classics, waar ik met Fame twee rubrieken gewonnen heb. Ook rijd ik af en toe mee met de junioren, wat soms nog erg pittig is. Dit jaar hoop ik wel meer mee te rijden met de junioren.”

Voorbereiding

De voorbereiding voor de wedstrijd is erg belangrijk, zo ook voor Pien. “Ik bereid mezelf voor op wedstrijden door vooral dressuurmatig te rijden en niet te moeilijk te trainen. Zelf kan ik met Fame niet thuis springen, omdat ze dan heel moeilijk wordt, dus rijd ik dan vooral dressuur. De dag van de wedstrijd (of soms de dag ervoor) was ik mijn paarden en maak ik mijn spullen schoon.”

Losrijden

Een wedstrijd begint met parcours lopen. Pien: “Tijdens het parcours lopen is het belangrijk om de bochten en lijntjes die je wilt rijden goed te lopen. Zorg dat je weet hoe het parcours loopt en bedenk van tevoren hoe je elk bochtje of lijntje wilt rijden.” Daarna is het tijd om los te rijden. “Ik zorg dat ik altijd op tijd op mijn paard zit, zodat ik nog wat andere combinaties kan bekijken en ik lang genoeg kan losrijden. Na het losspringen ga ik meestal nog even stappen en vlak voordat ik de ring in moet spring ik vaak nog even een steilsprong.”

Zenuwen

Ook Pien heeft wel eens last van zenuwen voor of tijdens een wedstrijd. “Ik denk dan altijd aan de hoeveelheid wedstrijden die ik al gereden heb en dat het nu vast ook wel goed gaat. En dat het ook niet erg is als het een keer wat minder gaat. Vaak zijn de zenuwen ook gelijk weg wanneer ik over de eerste hindernis ben.”

Tips van Pien

Tot slot geeft Pien nog wat tips aan andere (wedstrijd)ruiters. “Zorg dat je qua voorbereiding alles van tevoren al klaar hebt en check ook alles voordat je vertrekt, dan weet je zeker dat je niets mist. Het scheelt ook veel stress als je weet dat je alles hebt en op tijd bent. Een andere tip is om filmpjes te kijken van eerdere wedstrijd. Ik kijk vaak filmpjes van mijn andere parcoursen om te kijken hoe ik toen reed en waar ik nu op moet letten.”

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: Pien de Boer (privébezit)