Pam Nieuwenhuis over de eerste springwedstrijd

Je eerste (spring)wedstrijd rijden is natuurlijk enorm spannend. Luidruchtig publiek langs de rand, de volgorde van de hindernissen onthouden en harde muziek; een uitdaging voor jou en jouw pony. Pam Nieuwenhuis (18) is een ervaren wedstrijdruiter en deelt vandaag haar ervaringen en tips.

Pam Nieuwenhuis

Pam stelt zichzelf eerst even voor. “Mijn thuis is in Groessen (dichtbij Arnhem), waar ik ook elke dag met mijn paarden train. Mijn discipline in de paardensport is de springsport. Verder heb ik inmiddels mijn eerste jaar HBO Sportkunde afgerond en ga ik na de zomer beginnen met mijn tweede jaar. Deze opleiding volg ik op Papendal, waar ik met andere (top)sporters in een klas mag zitten. De opleiding is namelijk ook in Nijmegen te volgen.” Pam heeft al drie keer meegedaan aan het EK met de pony Zeppe van de IJsseldijk. Ook heeft ze inmiddels verschillende landenwedstrijden gereden bij de junioren.

Eerste wedstrijd

Pam heeft inmiddels al enorm veel wedstrijd gereden, maar kan zich haar eerste springwedstrijd nog goed herinneren. “Voordat ik mijn eerste springwedstrijd mocht rijden heb ik natuurlijk eerst winstpunten moeten halen in de dressuur. Ik was erg blij toen ik de winstpunten bij elkaar had, want ik vond het springen van kleins af aan al het allerleukste. Ik kan vooral mijn eerste springwedstrijd(en) nog goed herinneren. Ik reed met mijn oude C-pony Bella Ponita mijn eerste springwedstrijd toen ik 8 jaar was. Ik reed een rondje BB, maar dit ging niet zo goed als ik hoopte. Ik had een erg fanatieke pony die alleen al bij het horen van de bel zin kreeg om te springen en eigenlijk altijd dacht dat elk parcours een barrage was. Bella draaide na de sprong zo snel dat ik er op mijn eerste wedstrijd af viel. Gelukkig werd ik hier niet bang van en hebben we nog een rondje gesprongen. Dit ging gelukkig wel goed, we waren foutloos.”

Pam met haar vroegere pony Bella, waarmee ze haar eerste springwedstrijd heeft gereden.

Klaar voor de eerste wedstrijd

Wanneer ben je als ruiter klaar voor je eerste wedstrijd? “Ik denk dat het goed is dat je vertrouwen hebt in jezelf en je pony als je je eerste wedstrijd gaat rijden. Ook is het fijn als je omgeving het ook verstandig vindt dat je je eerste wedstrijd gaat rijden. Hierbij bedoel ik bijvoorbeeld degene die je lesgeeft of je ouders (als zij verstand hebben van paarden). Maar het allerbelangrijkste is dat je er plezier en zin in hebt!”

Spullen

“Als je je eerste wedstrijd rijdt kan het zijn dat je bepaalde spullen nodig hebt, waar je als beginnend wedstrijdruiter niet aan denkt. Een aantal spulletjes zijn: emmer, spons, zweetmes, water (voor zowel afsponsen als drinkwater voor de pony), vliegenspray voor in de zomer en bijvoorbeeld een hooinet voor als je langer van huis bent en het etenstijd is voor je pony.”

Pam tijdens het EK in 2019 met de pony Zeppe van de IJsseldijk.

Tips van Pam

“Als je je eerste wedstrijd gaat rijden is het handig om er goed op tijd te zijn. Hierdoor is er speling als de starttijden bijvoorbeeld veranderen en voorkom je onnodige stress bij jezelf (wat je onbewust ook op je pony kunt overdragen). Een andere tip is om een rijtje te maken met spullen die je mee moet nemen naar de wedstrijd (zadel, hoofdstel, etc.). Laat deze even checken door bijvoorbeeld je instructeur. Zo weet je zeker dat je alles bij je hebt. Als je het spannend vind om je eerste wedstrijd te rijden en je ouders hebben er ook niet zo veel verstand van, zou je ook iemand van bijvoorbeeld je manege kunnen vragen om met je mee te gaan. Zij hebben de dingen op een wedstrijd wellicht vaker meegemaakt en kunnen je hiermee helpen.”

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: Pam Nieuwenhuis (privébezit)