Ruiterfitheid bij Balans in Beweging

Onze paarden worden vaak getraind, om ze zo soepel mogelijk te laten lopen. Maar als (manege)ruiter wil je je paard natuurlijk niet in de weg zitten. Dan kan ruiterfitheidlessen, zoals bij Horseworld Tinte, een uitkomst zijn. “Een goede core-stabiliteit zorgt voor een goede houding en zit, waardoor je paard weer vrijer kan bewegen.”

Horseworld Tinte

Eigenaar Chantal Hazebroek vertelt: “Onze manege is gelegen in de gemeente Voorne aan Zee. Het is een heerlijke locatie met veel buitenrijmogelijkheden. We hebben 3 binnenbanen en 1 buitenbaan. 7 dagen in de week geven wij manegelessen. Wij hebben binnen manege Tinte meerdere bedrijven. De manegepaarden vallen onder Horseworld Tinte en de manegepony’s onder Ponyworld Tinte, daarnaast is er binnen in het hoofdgebouw ook een praktijklocatie voor de Balans in Beweging.”

De Balans in Beweging

De Balans in Beweging is net als Horseworld Tinte van Chantal. Zij is humaan fysio en gespecialiseerd in ruiters. Zelf is ze ook ORUN-instructeur en sporthorsemanager. “Ruiterfit trainingen kunnen bij ons op verschillende manieren gegeven worden. Denk aan flexchair training of huber training. Met deze apparatuur train je je romp- en wervelkolomstabiliteit op intern niveau. Ook geven we ruiterfitheid trainingen in groepsverband. Te vergelijken met one-switch, dus gebaseerd op juiste spiergroepen, conditietraining enzovoort. De trainingen worden op je eigen locatie gegeven, bijvoorbeeld in de bak of in de stallen. Ook bieden we ‘ruiterpilates’ aan, waarbij je werkt vanuit ademhaling, souplesse en kracht.”

Goede core-stabiliteit

Chantal: “Een goede core-stabiliteit zorgt voor een goede houding en zit. En een goede houding en zit, zorgt ervoor dat je paard vrijer onder je kan bewegen en je zijn natuurlijke beweging minder in de weg zal zitten. Je leert om de juiste spieren te gebruiken en al je extra compensaties uit te schakelen. Scheelt energie maar ook het geven van allemaal extra onbewuste onbedoelde hulpen aan je paard. Daarnaast zorgt een goede houding zit en rompstabiliteit (core-stability) voor minder (rug)klachten bij jou als ruiter. Doordat je bewuster wordt van welke spieren je wel/niet aan moet spannen bij bewegen, leer je meer ontspannen te zitten. En als je basis spierkracht correct is en je de juiste flexibiliteit hebt, kan je makkelijker op je paard zitten, de bewegingen volgen en jezelf en je paard verbeteren op elk niveau. Ook scheelt het vaak een hoop lichamelijke pijntjes her en der.”

Naast het paard

Chantal biedt lessen aan op het paard, maar ook zonder paard. “Want wees eerlijk, hoe braaf je paard ook kan zijn, je bent als je op je paard zit altijd met minimaal 30% met je aandacht bij je paard. Als je de training start naast je paard kan je even 100% focussen op jezelf en even goed gaan leren voelen en herkennen. Hierdoor herken je het sneller als je op je paard zit, kost het minder tijd en pas je het makkelijker toe.” Vaak begeleiden we na een aantal trainingen zonder paard, de ruiters ook nog een aantal keer met paard. Dit kan een (groeps)zitles zijn, maar ook een longeerles zonder zadel. De ruitertrainingen zijn ook voor deelnemers buiten onze manege en worden ook gegeven op locatie!”

Foto’s: Balans in Beweging

Website: De balans in beweging