Schriktraining: vertrouwen opbouwen en plezier maken

Schriktraining: een goede manier om meer vertrouwen op te bouwen tussen paard en ruiter. Daan en Jet van Het Paniekvrije Paard geven schriktraining door heel Nederland en België. “Doordat je samen kunt werken aan wederzijds vertrouwen komt er meer ontspanning bij paard en ruiter.”

Schriktraining

Daan en Jet beginnen hun trainingen altijd met een stukje theorie. “Dit is in de bak met paarden erbij. We vertellen de mensen wat ze kunnen verwachten en hoe te reageren in bepaalde situaties. Daarna starten wij altijd met de zeiltjes om de geleerde theorie in praktijk te brengen. De groep wordt dan verdeeld onder de beide trainers. Als de groep geacclimatiseerd is gaan we geluiden toevoegen en met vlaggen door het parcours lopen. Naar mate de schriktraining vordert bouwen we de prikkels op. We laten ze kennis maken met verschillende poorten, lopen over een matras en dwars door een berg met petflesjes. Ook hebben wij een levende kliko, gaan we voetballen met een mega bal en sluiten wij af met een rookgordijn. Hierbij zijn de paarden leidend, zij bepalen tot hoe ver we kunnen gaan. Onze schriktrainingen staan bekend om onze professionele begeleiding en ontspanning en plezier voor paard en mens.”

Voordelen

Schriktrainingen hebben voordelen voor ruiter en paard. “Voordelen voor de ruiter/begeleider is dat je je paard nog beter leert kennen. In spannende situaties bouw je wederzijds vertrouwen op. Je leert als mens (nog) beter de paardentaal begrijpen en hoe hier mee om te gaan. Voor het paard is het een leuke en leerzame afwisseling. Je paard krijgt een arsenaal aan ervaring met vreemde objecten mee en kan hier rustig aan wennen. Doordat je samen kunt werken aan wederzijds vertrouwen komt er meer ontspanning bij beide.” Daan en Jet geven vaak lessen op maneges. “Wij trainen juist vaak manege paarden. Voor hen is het een extra leuke uitdaging en afwisseling in hun dagelijks werk. Daarnaast worden de paarden er zelfverzekerder van.”

Zelf schriktraining doen?

Schriktraining kan je ook zelf doen, bijvoorbeeld thuis of op de manege. Daan en Jet geven tips: “Denk klein: je kunt bijvoorbeeld al beginnen met een paraplu aan de bakrand op te hangen. Het gaat vaak niet om het object maar om de spanning die een situatie met zich mee brengt. Afstand creëren tussen het object en je paard (zover dat je paard rustig kan blijven staan en er naar kan kijken) en dan stapje voor stapje naar het object toe. Let wel op: bovengenoemde is een klein onderdeel van wat wij doen. Er komt heel veel meer bij kijken want je hulpen moeten correct zijn qua timing en je moet gaan voelen / ervaren wanneer je paard open is voor een hulp. Dit laatste stukje kun je alleen leren door professionele begeleiding te nemen.”

Voor iedereen

Schriktraining is leuk voor iedere ruiter en elk paard. “Een schriktraining is ook super leuk om te doen terwijl je een heel braaf paard hebt. Het is een leuke afwisseling en je hebt de mogelijkheid om met veel kennis te maken onder professionele begeleiding. Is je paard nog niet beleerd onder het zadel? Geen probleem! Aan de hand kun je ook onze schriktraining volgen.

Het Paniekvrije Paard

“Naast dat je veel leert over de communicatie met je paard leren wij je ook veel over hoe je paard te trainen buiten de schriktraining om. Naast de schriktraining kun je bij Jet ook lessen in grondwerk, longeren (zonder meuk is leuk), werken aan de hand en AR academische rijkunst.”

Meer lezen over schriktrainingen? Kijk op www.schriktraining.nl of lees het artikel in Manegeruiter 4 – 2021!

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto’s: Renske van der Haagen