Een hoofdstel bestaat uit veel verschillende onderdelen. Kopstuk, bakstuk, bit, teugels, neusriem en ga zo maar door. Vandaag zoomen we in op de sperriem. Wat voor nut heeft een sperriem precies en hoe weet je of de sperriem goed zit?
Wat is een sperriem?
Bij sommige hoofdstellen zit er een sperriem aan de neusriem vast. Deze gaat voor het bit langs en heeft dezelfde werking als de (lage)neusriem. De mond van het paard kan niet open. Door de sperriem blijft het bit stil liggen in de mond van het paard, waardoor het bit optimaal zijn werk kan doen.
Sperriem noodzakelijk?
Een sperriem is zeker geen noodzakelijk onderdeel van het hoofdstel. Op veel maneges worden hoofdstellen zonder sperriem gebruikt. Als een paard zijn mond opendoet tijdens het rijden, is er iets aan de hand. Zoek dan de oorzaak van dit ‘probleem’ en ga dit niet oplossen met een sperriem. Het kan bijvoorbeeld dat het paard last heeft van zijn bit, dan kan het goed zijn om eens andere bitten te proberen. Het kan ook zo zijn dat je teveel beweegt met je handen, waardoor het bit niet meer stil in de mond van het paard ligt. Zoek samen met jouw instructeur naar een oplossing!
Nuttig?
Een sperriem is dus zeker niet noodzakelijk, maar kan in sommige gevallen wel nuttig zijn. Door de sperriem ligt het bit stabieler in de mond van het paard. Een beginnende ruiter heeft vaak moeite met het stilhouden van de handen, en een sperriem zorgt ervoor dat een paard dan geen last krijgt van het bit. Maar een meer ervaren ruiter zou prima zonder sperriem moeten kunnen rijden.
Hoe strak?
2019 is er een verbod op te strakke neusriemen. Er moet ten minste 1,5 centimeter ruimte zitten tussen de neusriem en het neusbot. Deze maatregel is goed voor het welzijn van paarden en pony’s, want een strakke neusriem (en sperriem) zorgt voor meer stress, meer druk op het bit en een slechtere doorbloeding. Zelf kan je gemakkelijk checken of een sperriem niet te strak zit: kan je 2 vingers tussen de sperriem doen? Dan zit je goed!
Foto’s: Ruben Karnas / Sanne Wiering