Verruimen en sluiten met springamazone Britt Schaper

Verruimen en sluiten: voor een springpaard erg belangrijk om te kunnen. Maar hoe train je dit? Springamazone Britt Schaper (14) legt het in dit artikel uit. “Het is belangrijk dat een springpaard goed kan verruimen en sluiten, omdat je in het springparcours vaak lijntjes hebt die erg lang of juist kort staan.”

Britt Schaper

Britt is al van jongs af aan een fanatieke wedstrijdruiter. Eerst bij de pony’s, inmiddels bij de paarden. “Op dit moment breng ik 5 paarden uit op wedstrijd: een vierjarige in het L, twee zesjarige paarden in het M en Z en mijn twee toppaarden op het internationale niveau van 1.30/1.35m.” Eén van deze paarden is In The Air (zie openingsfoto).

Verruimen en sluiten

Britt: “Verruimen en sluiten is het vergroten en verkleinen van de gangen van je paard. Bij verruimen worden de passen groter, bij het sluiten juist kleiner. Het is belangrijk dat een springpaard dit goed kan, omdat je in het springparcours vaak lijntjes hebt die erg lang of juist kort staan. Om deze lijntjes en hindernissen goed te kunnen rijden, moet je dan kunnen verruimen of sluiten.”

Training

“Zelf train ik vooral het maken van overgangen veel. Ik zorg ervoor dat mijn paard goed aan het been is: een paard moet verruimen wanneer ik been geef, maar ook kunnen sluiten wanneer ik dat vraag. Een veelgemaakte fout is volgens mij dat de ruiter tijdens het maken van overgangen het paard niet gesloten houdt, dan loopt het paard helemaal uit elkaar. Het verruimen en sluiten wordt dan veel moeilijker.”

Tips van Britt

Tot slot geeft Britt nog wat tips. “Wanneer je het verruimen en sluiten gaat oefenen kan je het beste veel overgangen maken. Je kan ook balkjes op de grond leggen op verschillende afstanden, heel lang en juist heel kort. Vervolgens laat je je paard er een keer overheen gaan met bijvoorbeeld vijf galopsprongen ertussen en daarna met maar vier galopsprongen. Zo leert je paard goed verruimen en sluiten.”

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto: DigiShots