Wanneer is een paard actief voorwaarts?

Actief voorwaarts: dat heeft niets te maken met het tempo van het paard. Dit betekent dat een paard goed en snel reageert op de hulpen van de ruiter. Wanneer je een paard bijvoorbeeld maar één keer hoeft aan te sporen en hij gaat direct sneller lopen, dan is een paard actief voorwaarts.

Reactiesnelheid

Met het actief houden van je paard wordt iets anders bedoeld dan het tempo waarin je rijdt. De term voorwaarts klinkt alsof je harder moet rijden terwijl het meer te maken heeft met de reactiesnelheid die volgt op jouw hulpen. De bedoeling is dat het paard snel reageert op een zachte hulp. Als je het paard een hulp geeft, is het de bedoeling dat hij daar onmiddellijk op reageert.

Goed aan het been

Krijg je geen reactie dan herhaal je de hulp iets sterker tot je de juiste reactie krijgt van het paard. De keren dat je daarna een nieuwe hulp geeft moet je eerst weer met de zachte hulp beginnen omdat het paard moet leren daarop te reageren. Een paard dat snel reageert noemen we voorwaarts of goed aan het been.

Niet continu hulpen geven

Het niet de bedoeling dat je continue hulpen geeft maar alleen als dat nodig is. Ga je te langzaam geef dan een zachte hulp om het paard te laten versnellen. Deze hulp geef je tot je het gewenste tempo rijdt met het paard. Ben je in het goede tempo aan het rijden dan stop je met het geven van hulpen, pas als het paard weer langzamer gaat geef je een hulp.

Belangrijk

Als een paard niet actief voorwaarts is, moet je veel en vaak hulpen geven voordat er een reactie komt. Dit is vervelend voor paard en ruiter. Het is dus belangrijk dat een paard actief voorwaarts is. Als een paard dat niet is, ga dan na waarom dit zo is. Snapt het paard bijvoorbeeld niet wat je van hem wil? Dan kan hij ook niet reageren op jouw hulpen en dus niet actief voorwaarts zijn.

Afgestompt

Ga geen hulpen geven uit voorzorg, maar pas als je voelt dat er iets verandert zonder dat jij dat wil. Als je een paard steeds hulpen geeft, zonder dat je eigenlijk een reactie wil, zal een paard op den duur ook niet meer reageren op hulpen als je wel een reactie verwacht. Geef dus alleen een hulp als je hiermee een doel hebt. Zo voorkom je dat het paard afgestompt raakt en niet meer op hulpen reageert.

Foto: Unsplash