Wat doe je als je paard schrikt (en jij ook)?

Paarden zijn levende wezens en natuurlijk schrikken ze wel eens. Een onverwachte beweging bij de rijbaan, een blaadje dat opwaait als je buiten rijdt, een balk die in het zand ploft. Wat doe je als je paard ineens wegschiet?

Weer ontspannen

Probeer zelf niet te kijken naar wat het paard aan het schrikken (heeft) gemaakt, dat zorgt alleen maar voor nog meer spanning. Laat het paard kijken naar een rustige veilige plaats, weg van het ‘enge’ onderwerp. Daarna rijd je steeds een beetje meer in de richting van die plek. Ga niet trekken, maar houd toch genoeg contact.

Voorwaarts

Rijd voorwaarts, leid het paard actief af door oefeningen te doen en zijn aandacht te richten op jou, zodat er uiteindelijk ontspanning komt. Gebruik ook stemhulpen om gerust te stellen. Je eigen veiligheid en van het paard staan voorop. Krijg je het gevoel dat het écht niet meer veilig is door het vaak schrikken, ga dan op zoek naar een instructeur die jou kan helpen om met zulke bijzondere situaties om te gaan.

Angst

Is het paard snel bang (of doet alsof…) en ben je er daardoor al eens afgevallen, dan zul jij misschien ook angstiger worden. Je raakt dan lichamelijk gespannen. Je verwácht dat het paard gaat schrikken en gaat zelf zenuwachtig op zoek naar het volgende ‘enge monster’. Hierdoor word jij een onderdeel van het probleem. Je hebt geleerd dat je nooit je angst moet laten voelen… want als je dát doet, zal het paard hierop gaan reageren. Paarden zijn onze spiegels en lezen vaak sneller onze lichaamstaal dan we leuk vinden. Maak nooit je excuses voor je angst, zie het ook als iets goeds! Het beschermt jou én het paard tegen gevaar en houd je veilig. Maar… probeer wél die (angst)gewoonte te doorbreken!

Aandacht verplaatsen

Richt je aandacht op iets anders, een andere oefening, laat het los en denk ook aan je ademhaling. Houd je ademhaling ‘laag’. Voel je dat zowel je paard en jijzelf (weer) lekker ontspannen zijn? Dan zou je kunnen er voor die keer gewoon mee kunnen stoppen.

Vraag hulp

De volgende keer ontdek je waarschijnlijk dat je zelfvertrouwen alweer gegroeid is. Gewoon blijven volhouden, niet door ‘het erop hameren’, maar door jezelf toestemming te geven om te stoppen. Hoe dan ook… als het niet lukt die moeilijke cirkel te doorbreken, vraag hulp! Veiligheid staat altijd voorop!

Bron: CAP

Foto: Pixabay