Wedstrijdbegeleiding bij Vogelzang Stal 26

Op wedstrijd gaan kan voor veel spanning zorgen, vooral als je dit nog niet zo vaak hebt gedaan. Daarom biedt Vogelzang Stal 26 wedstrijdbegeleiding aan. “Extra begeleiding kan verschillende redenen hebben: onzekerheid bij de ruiter, zenuwen of ontdekken hoe een wedstrijd eigenlijk in zijn werk gaat.”

Vogelzang Stal 26

“Wij zijn Inge en Audrey Vogelzang van Vogelzang Stal 26. Onze stal staat gevestigd in Kerkenveld, Drenthe. Wij geven les aan kinderen en volwassenen. Onze lessen zijn ingedeeld op niveau zodat iedereen de juiste begeleiding kan krijgen die hij/zij nodig is. Daarnaast vinden we het erg belangrijk dat iedereen met veel plezier kan paardrijden bij ons. We hebben een vaste groep pony’s en paarden voor onze lessen. Het is erg belangrijk dat deze pony’s en paarden zich fijn voelen. Ze zijn tenslotte onze collega’s waar we mee samen werken! Als ze zich fijn voelen en graag willen werken dan kunnen wij onze lessen optimaal verzorgen en de klanten kunnen dan ook lekker paardrijden. Naast de lessen verzorgen wij verschillende andere activiteiten waar iedereen aan mee kan doen.”

Wedstrijdbegeleiding

Een van deze activiteiten is het deelnemen aan de wedstrijdbegeleiding. Dit kan in verschillende vormen. “We hebben de ruiters die op een pony van ons lessen volgen en we hebben de ruiters die een eigen pony hebben. De ruiters die op een pony van ons lessen doen vaak mee aan onze onderlinge wedstrijden. In onze lessen oefenen alle ruiters hiervoor. Maar het kan zo zijn dat een ruiter om verschillende redenen extra begeleiding wil hebben. Denk aan, onzekerheid van de ruiter, zenuwen onder controle krijgen of gewoon extra trainen voor een wedstrijd en het ontdekken hoe een wedstrijd eigenlijk in zijn werk gaat?”

Verschillende vormen

Er zijn verschillende vormen van wedstrijdbegeleiding. “We organiseren extra spring- en dressuurlessen in groepsverband. Deze lessen worden op niveau van de wedstrijd ingedeeld en dan gaan we samen bepaalde onderdelen van de proef of het parcours trainen. Ook organiseren we oefenspringen of -dressuur. Hierbij doen we net alsof we een echte wedstrijd rijden maar je krijgt hierbij hulp. Je mag zelf losrijden en daarna ga je met de instructeur het parcours of de proef rijden, zoals je dit ook op de echte wedstrijd zou doen. Daarbij kunnen wij aanwijzingen en tips geven en de ruiter geruststellen want we zijn tenslotte aan het oefenen! Er mag zoveel misgaan als nodig is, we oefenen gewoon verder tot het lukt. Daarnaast organiseren we privélessen waarin de proef of het parcours kunnen oefenen. Of als je een onderdeel moeilijk vindt dan gaan we daarmee aan de slag. Tijdens de onderlinge wedstrijden zijn wij ook aanwezig en helpen we alle ruiters waar dat nodig is. Tijdens alle trainingen besteden we ook aandacht aan hoe de ruiter en de pony zich voelen. Dit is namelijk erg belangrijk om samen een goed team te vormen.”

Losrijden

Naast wedstrijdbegeleiding organiseert Vogelzang Stal 26 ook andere trainingen, zoals proefgerichte trainingen voor de dressuur of het springen. “We hebben 2 dagen waaraan je meedoet. De ruiter moet ervoor zorgen dat de pony er op en top uitziet zoals hij ook op wedstrijd zou gaan en de ruiter zelf is ook in wedstrijd tenue. Op de eerste dag begeleiden we het losrijden. Waar moet je aan denken en wat is belangrijk om te oefenen tijdens het losrijden? Daarna ga je een proef rijden en doen we waar nodig het onderdeel 10 keer opnieuw. Op dag 2 gaan de ruiters zelf losrijden, wij zijn hier wel bij om te zien of hetgeen wat de dag ervoor getraind is ook lukt. Daarna gaan we in de andere bak de proef rijden. Deze wordt opgenomen en ingesproken.”

Overige begeleiding

“Ook is het bij ons mogelijk om les in trailerladen te volgen, zodat de ruiter en pony relaxt en zonder stress op pad kunnen gaan. Ook leren we jou hoe je een pony concours klaar maakt. Bijvoorbeeld het wassen van de staart, benen of de hele pony en het vlechten van de manen en staart. Daarnaast oefenen we op vreemd terrein. Hier krijgt de ruiter dan dressuurles of we rijden een oefenparcours. We gaan mee op wedstrijd om te helpen bij alles wat nodig is. Als iemand voor het eerst op wedstrijd gaat helpen we waar je je moet aanmelden. Wanneer moet je losrijden en hoeveel tijd ben je daarvoor nodig? Wie leest de proef voor? Als iemand al vaker op concours is geweest kunnen we ook helpen bij het losrijden en mentale steun geven als een ruiter wat onzeker is of te veel spanning krijgt. En het is natuurlijk ook supergezellig om mee te gaan!”

Behoefte

“We zijn op het idee te komen om dit te gaan doen omdat we merken dat hier behoefte aan is. Veel ruiters leren bij ons paardrijden en moeten alles voor de eerste keer doen. Als we hierin extra begeleiding kunnen geven dan kunnen de ruiters hier rustig en goed voorbereid aan beginnen en is het veel minder spannend en veel leuker om te doen! Bij onze onderlinge wedstrijden kan iedereen meedoen. Als het nog niet helemaal zelf lukt dan begeleiden we de pony’s aan de hand. Zo kunnen de kinderen op een speelse en leuke manier alvast kennis maken met wedstrijden. Voor sommige ruiters komt hun droom uit als ze een eigen pony krijgen. De pony komt dan bij ons in de stalling of bij hun eigen huis te staan. Als de ruiters eraan toe zijn gaan ze naar de ‘echte’ wedstrijden en moeten ze vaak alles weer voor de eerste keer gaan doen en ontdekken. Ook dan is het erg fijn dat er begeleiding is, zodat de eerste keer soepel verloopt en de ruiter er een positieve ervaring mee heeft.”

Evalueren

“Als we mee zijn geweest op concours, dan hebben we gezien wat er goed ging en wat er nog verbeterd kan worden. Als we niet mee zijn geweest maar wel de begeleiding vooraf verzorgd hebben kunnen we dat na de wedstrijd evalueren. De ruiter kan een filmpje laten zien en het protocol. Dit kunnen we samen bespreken en een plan maken voor de volgende keer. Soms komt het voor dat de ruiter niet goed begrijpt waarom er bijvoorbeeld lagere punten gegeven zijn. Dan kunnen we ook uitleggen hoe de jury misschien naar een proef kijkt. Voor de ruiter kan iets wat moeilijk gaat thuis, op concours erg goed gegaan zijn. Maar de jury ziet de ruiter met pony vaak voor het eerst en het is een momentopname. De jury weet niet dat je al veel geoefend hebt en dat het voor jou doen super goed ging! Daarom leren we de kinderen dat je blij mag zijn met je eigen proef als je je eigen gestelde doel of een deel daarvan hebt gehaald. En plezier is erg belangrijk! Het hoeft niet altijd super goed te gaan om plezier te hebben met je pony. En kijk eens naar elkaar! Het is erg gezellig en je kan er veel van leren. En wees blij voor je mederuiter als het goed gegaan is!”

Foto’s: Vogelzang Stal 26