Yoni van Santvoort over een heet paard in het springparcours

Paarden of pony’s met veel energie kunnen in een springparcours erg heet worden. Als ruiter kan je op dat moment vaak weinig beginnen, maar in de training kan je hier natuurlijk wel aan werken. Springamazone Yoni van Santvoort (12) geeft in dit artikel tips voor een heet springpaard. “Het probleem ligt lang niet altijd bij het paard.”

Yoni van Santvoort

Yoni van Santvoort is een fanatieke springamazone. Ze deed deze zomer onder andere mee aan het EK Children. “Ik woon in Nuenen. Op dit moment heb ik 5 paarden, in de leeftijd van 4 tot 15 jaar. Met twee paarden rijd ik in het 1.20m, met twee andere paarden in het 1.35m en met mijn 4-jarige in het 1.10m. Met mijn paard Esprit ben ik opgenomen in het B-kader Children.”

Heet paard

“Een heet paard wil graag naar de sprong toe”, vertelt Yoni. Zo’n paard heeft vaak veel energie en kan moeilijk ontspannen in de ring. Natuurlijk is het belangrijk dat een paard voorwaarts is, maar te voorwaarts is niet te bedoeling. Je hebt dan maar weinig controle over je paard en kan vaak niet in een fijn ritme rijden.

Oorzaak

Yoni: “Als een paard erg heet wordt in een springparcours kan dit natuurlijk aan zijn karakter liggen. Maar het probleem kan ook bij de ruiter liggen, bijvoorbeeld dat deze te veel druk geeft. Ook als een ruiter geen goede afstanden rijdt kan een paard erg heet worden. Het probleem ligt dus lang niet altijd bij het paard of de pony.”

Oplossing

“Als ruiter is het dus erg belangrijk dat je je hulpen rustig geeft. Veel dressuurmatig rijden helpt vaak ook. Dit kan je in de training al oefenen. Ook moet je als ruiter goed stil zitten. Als het probleem in de training niet kan worden opgelost is het soms ook een mogelijkheid om het voer aan te passen. Een verkeerd voedingsschema kan een paard namelijk ook te veel energie geven.”

Op wedstrijd

Tot slot vertelt Yoni wat je op wedstrijd kan doen. “Zorg dat je op tijd begint met losrijden, zo ga je niet met een heel fris en druk paard de ring in. Eventueel kan je het paard ook eerst nog even longeren. Ga op tijd de ring in, zo voorkom je onnodige stress. En blijf als ruiter altijd rustig!”

Tekst: Lydia Hagen voor Manegeruiter

Foto: Yoni van Santvoort (privébezit)