Invloed balans op houding ruiter

De Franse wetenschapper Agnès Olivier en haar collega’s vonden een verband met de staande houding van mensen en of zij wel of niet paardrijden. Balans bestaat uit twee gedeelten die met elkaar in evenwicht zijn. Het lichaam moet in staat zijn om balans en gewicht te verplaatsen en evenwicht te bewaren om te kunnen paardrijden. Lukt dit niet, val je er gegarandeerd vanaf.

Ze ontdekten dat er bijna geen onderzoek is gedaan naar de invloed van balans en evenwicht op het stevig rechtop staan van ruiters.

Onderzoek

Tien professionele dressuuramazones werden onderzocht en vergeleken met twaalf vrouwen die nooit hadden paardgereden. Door gelijke en ongelijke druk op hun lichaam uit te oefenen, werd getest of ze controle hadden over hun houding. Dit gebeurde met open/gesloten ogen en met/zonder de aanwezigheid van schuim op de grond waar ze op stonden.

De resultaten laten vermoeden dat paardrijden bijdraagt aan een betere houding/spierspanning en een beter evenwicht. Daarnaast werkt het positief om bepaalde prikkels te kunnen voelen.

Sixpack

Goed kunnen meebewegen met je paard hangt samen met je evenwichtsvermogen en hoe goed jouw bekken, romp, hoofd en ledematen zich kunnen aanpassen en instellen. De wetenschappers zijn van mening dat het onderzoek duidelijk maakt dat spieren, zoals de sixpack spier en de lange rechte rugspier, goed ontwikkeld zijn. De romp wordt goed recht gehouden. De sterk ontwikkelde spieren om de knie en het bekken spelen daar ook een belangrijke rol in.

Bron: Horsetalk/Hoefslag

Foto: M&RB