Is een graasmasker zielig?

Zie je een paard in de wei met een graasmasker om, dan vraag je je misschien wel af of het dier er last van heeft. Onderzoek wijst uit dat het masker geen negatieve invloed heeft op het sociale gedrag of het welzijn van paarden. Soms heeft het zelfs een kalmerend effect.

De maskers zijn heel effectief in de aanpak van overgewicht. Een paard of pony krijgt wel 30 tot 83 procent minder gras binnen door het graasmasker.

Niet meer stress

Het masker heeft wel invloed op het graasgedrag en de lichaamstaal van paarden. Dit komt doordat het de mond en de neusharen bedekt. Ze kunnen met het masker niet ‘groomen’, hun gezichtsuitdrukking tonen of bijten. Toch zorgt dit volgens de onderzoekers niet voor meer stress bij de paarden, en kan het zelfs een kalmerende invloed hebben.

Mini-paarden

Amy Burk van de Universiteit van Maryland (Verenigde Staten) onderzocht het effect van graasmaskers, samen met studente Kristina Davis. Zij gebruikten voor hun onderzoek zes mini-paarden. Mini-paarden staan erom bekend dat ze snel overgewicht krijgen. Tijdens het onderzoek stonden de paardjes verdeeld in drie groepen in verschillende weides. Een groep zonder masker, een groep met tien uur per dag een graasmasker op en een groep die het masker de hele dag op had.

Buikomvang

De pony’s werden continue gefilmd om hun gedrag te bekijken. Ook werden factoren als gewicht, body condition score, halsomvang en buikomvang vaak gecontroleerd. Iedere pony kreeg ook een score tussen één en vijf dat de acceptatie van het graasmasker weer moest geven. Een 1 staat voor volledige acceptatie, een vijf voor afwijzing. Dit zagen de onderzoekers aan de hartslag en het cortisol-gehalte in het speeksel. Dat geeft de hoeveelheid stress aan.

Conclusies

De pony’s die het graasmasker de hele dag om hadden vielen af, maar vertoonden geen andere fysieke veranderingen. Ook waren ze niet gefrustreerd. De pony’s die tijdelijk een masker droegen, graasden minder en rustten meer. De pony’s met masker moesten harder werken om aan gras te komen. Ze hadden een lagere hartslag en hadden meer variatie in hartslag. Er was geen verschil in stressniveau tussen de verschillende groepen.

Pony’s met graasmaskers om zijn dus helemaal niet zo zielig als ze misschien lijken. Integendeel zelfs, wanneer zij afvallen zullen ze beter in hun vel zitten en zich weer vrijer kunnen bewegen.

Bron:  CAP  / The Horse

Foto: © DigiShots