Is merrie nu echt moeilijker dan ruin?

Als je denkt dat een merrie niet geschikt is voor dressuur, of welke andere paardensport dan ook, maak je misschien deel uit van een grote groep ruiters met een voorkeur voor het geslacht van het paard. Met andere woorden, je zou kunnen denken dat merries niet geschikt zijn voor sommige disciplines, zoals dressuur en eventing bijvoorbeeld, of dat ze onder het zadel minder betrouwbaar zijn. Maar volgens resultaten van een studie onder meer dan 1.200 ruiters en hun paarden, gedragen merries zich onder het zadel niet anders dan ruinen.

Niet verschillen van ruinen

Kate Fenner, van de Sydney School of Veterinary Science, Australië zegt: ‘Er is altijd een mening van mensen die merries beschrijven, zoals ‘’Een goede merrie is moeilijk te verslaan’’ of “Ze is een geweldige merrie, op een goede dag”.  We blijven geloven dat merries anders zijn, en gaan de relatie paard-mens aan met dit idee. We trekken dan snel de conclusies over haar ‘zich niet gedragen zoals wij zouden willen dat ze doet’. Maar wat we hebben ontdekt, is dat merries onder het zadel niet verschillen van ruinen.

Enquête onder 1233 ruiters

Fenner en haar collega-onderzoekers bestudeerden gegevens over het rijden en het geslacht van het paard van 1233 ruiters die enquêtes invulden. Omdat ruiters reageerden op ongeveer 300 vragen over zichzelf en hun paarden over veel onderwerpen, wisten ze niet dat onderzoekers verbanden zouden leggen tussen het geslacht van hun paard en hun beschrijvingen van problemen onder het zadel.

Ze stelden niet meer dan ongeveer 150 vragen over hoe de paarden zich gedragen als ze worden voorbereid op rijden of bereden worden. Er werd bijvoorbeeld gekeken naar punten (van 1 tot 5) die men gaf over hoe waarschijnlijk het was dat hun paarden verzet gaven als ze gevraagd werden om te galopperen, om langs onbekende voorwerpen te gaan, als ze voedsel aangeboden krijgen, als ze moeten stilstaan bij scheren zonder verdoving of als ze gescheiden zijn van andere paarden (hinniken).  Reageren ze op andere paarden in de rijbak of is er verzet als de hulp wordt gegeven om te vertragen.

Grondwerk of onder zadel

Ze ontdekten dat de meeste vragen een verschil van minder dan 5% hadden in de algehele uitkomst tussen merries en ruinen. In de weinige situaties waarin het verschil groter was, scoorden de ruinen vaak hoger op ongewenst gedrag. Bij ruinen was vooral 20% meer kans dat ze op het touw gingen bijten als ze vastgebonden waren, 12% meer kans om aan dekens/zadeldekjes te knabbelen, 12% meer kans om niet stil te staan ​​bij scheren/knippen en 10% meer kans om te duwen als eten werd aangeboden. Bij merries was echter 10% meer kans dat ze weg wilden lopen wanneer ze probeerden hen te pakken.

Ze vonden wel een paar geslacht-gebonden gedragsverschillen, maar deze hielden  verband met niet-bereden situaties. En in tegenstelling tot wat men vaak denkt, waren het niet de merries die moeilijker waren (behalve het laten vangen). De ruinen lieten meestal ongewenste gedrag lieten zien.

Welzijn verbeteren

Verkleinen van het overdreven beeld dat ruiters vaak hebben van merries (niet altijd werkelijkheid) maakt misverstanden over het geslacht duidelijk. Belangrijk is dat het betere beeld juist een beter welzijn voor merries zal betekenen.

Fenner legt uit: ‘Als je met deze vooroordelen aan paardrijden begint, kun je niet de teugels in eigen handen nemen. Je bent dan een ruiter die dus gedwongen is te reageren op het paard of het te corrigeren. Je kunt ook gaan rijden met de instelling dat als de merrie niet doet wat je wil, dit komt omdat ze het niet begrijpt. Op die manier ben je voorbereid om de merrie iets te leren. Je zou verantwoordelijkheid kunnen nemen voor een verkeerd beeld over jezelf als ruiter’.
Wellicht is dit beter dan het paard de schuld te geven (omdat het een merrie is). Je kunt zeggen: ‘Ze deed niet wat ik wilde omdat ik het niet goed genoeg heb uitgelegd.’ Het voordeel van de twijfel geven, is uiteindelijk veel beter voor haar welzijn.

Menselijke eigenschappen

De onderzoekers weten niet waarom merries vaak een ‘slechte reputatie’ hebben en als ‘bazig’ of ‘moeilijk’ worden gezien. De reden is misschien wel in het toekennen van menselijke eigenschappen aan een dier. Traditioneel zijn er tenslotte wel meningen over vrouwen. Zo zouden ze humeurig, bazig of moeilijk zijn. Het is mogelijk dat deze meningen dus ook over paarden bestaan.

Interessant genoeg om verder te onderzoeken, is dat dit bijvoorbeeld bij honden niet zo kenmerkend blijkt te zijn.

Bron: thehorse

Foto: pixabayBioPic