Jaarwisseling, vuurwerk en paarden

Vuurwerk op oudejaarsavond staat geregeld ter discussie. In Vlaanderen is eerder dit jaar de beslissing genomen om het afsteken van vuurwerk te verbieden. Met deze nieuwe regels moeten ongelukken met angstige dieren voorkomen worden.

Feestje

De oudejaarsavond is voor velen een feestje. Oliebollen en ander lekkers, tv-programma’s, spelletjes en zoenen om 00.00 uur en dan… vuurwerk! Voor veel dieren, en ook dus voor paarden, kan het echter stressvol en angstig zijn.

Hoe help je paarden de jaarwisseling door? Tips

Vóór Oud en Nieuw

1.    Blijf vooral rustig, doe of er niets aan de hand is en negeer de knal. Probeer op die manier jouw rust over te brengen op de paarden zodat ook deze rustig blijven.

2.    Als er in de aanloop naar oud en nieuw veel vuurwerk wordt afgestoken in de omgeving van de stal, vraag dan omwonenden of ze er rekening mee willen houden.

3.    Probeer toch de dagelijkse routine zo veel mogelijk vast te houden. Geef de normale beweging want het op stal laten alleen al kan voor onrust zorgen.

4.    Maak even geen buitenritjes of kies ervoor om samen met een ‘rustig’ paard te rijden, maar lijkt je dit geen goed plan, denk dan aan andere manieren om met het paard te werken, zoals longeren of grondwerk.

5.    Controleer op tijd de stal op veiligheid zodat je er zeker van bent dat de paarden zich in een paniekreactie nergens aan kunnen verwonden.

6.    Zorg bij paarden die buiten staan ervoor dat de omheining van de wei veilig en o.k. is. Kijk ook of er geen vreemde voorwerpen in het weiland zijn.

7.    Paarden die buiten staan, voelen zich het meest bij vaste weidegenoten op hun gemak.

8.    Let ook op je eigen veiligheid. Een paard in paniek kan onverwachte en gevaarlijke dingen doen.

9.    Heeft een paard last van extreme angst, dan zou je ervoor kunnen kiezen het een paar dagen ‘op vakantie’ te laten gaan naar een vuurwerkvrije/-arme plek.

10.    Vraag eens raad aan de dierenarts. Als bekend is dat een paard heel paniekerig wordt, dan kan hij wellicht helpen met een rustgevend middel.

Tijdens ‘toppunt’ van vuurwerk om 00.00 uur

1.    Het is wel zo prettig als er genoeg afleiding is door bijvoorbeeld de radio op stal aan te laten.

2.    Extra hooi, verdeeld over meer momenten en plaatsen in de box, kan goede afleiding geven. Zorg er in elk geval voor dat rond middernacht wat te eten is.

3.    Laat het licht in de stal aan zodat de flitsen van vuurwerk minder zichtbaar zijn.

4.    Zet, als mogelijk, angstige paarden niet naast elkaar.

5.    Maak extra stalrondes op oudejaarsavond om te controleren of alles nog rustig is.

Bron: Hoefslag

Foto: Unsplash-Balemesa