Je ‘moet’ nog zoveel maar uitstel is geen optie!

Het leven van een paardenliefhebber is niet áltijd rozengeur en maneschijn. We herkennen het allemaal wel. Het weer is niet al te best, de wekker gaat zo, je moet nog werken of naar school én je moet eigenlijk ook nog uitmesten, rijden, leer invetten, opruimen. Laat je nu net géén zin hebben om vooral dat laatste te doen.

Laat van uitstel geen afstel komen

  1. Vandaag rijden? Het weer is verschrikkelijk en dat is bovendien niet eerlijk tegenover het paard.

Oké, rijden bij slecht weer staat niet op je verlanglijstje, maar meestal valt het uiteindelijk best mee. Dus overtuig jezelf ervan dat de viervoeter niet veel beter af is met aan zijn hooi te knagen in plaats van met jou te gaan rijden. En dat je jezelf uiteindelijk een plezier doet, dat is mooi meegenomen!

Want… als je tóch gaat rijden, kun je gelijk met die nieuwe mooie deken opleggen, je kan in je vuistje lachen om je stalgenoten die precies hetzelfde dachten en aan de kant staan (oké jouw gedachten deze ochtend houd je natuurlijk voor jezelf). Nog een pluspunt: je paard raakt eraan gewend en krijgt nu gewoon regelmatig beweging. Als je voortaan gaat rijden, is de kans dat je door een iets te jolig en vrolijk paard eraf gebokt wordt een stuk minder. En je stalgenoten komen misschien bont en blauw terug op stal.

  1. Morgen ga ik wel even extra oefenen op die ene oefening, nu eerst maar een lekker ‘simpel’ buitenritje.

De les komt er weer aan en je had afgesproken dat je deze week sommige onderdelen goed zou trainen. Immers, je hebt het er bij de vorige les niet voor niks uitgebreid over gehad. Maar ja, vandaag was het zo druk op je werk en om dan ook nog te gaan trainen… hmmm.

Maar, je hoeft toch niet stotterend uit te leggen waarom jij je huiswerk niet hebt gedaan, toch?! Kom op, motiveer jezelf met als beloning achteraf een kort ritje buiten. Ook fijn voor je paard, lekker buiten uitstappen, een win-win situatie! Je hebt op deze manier veel meer aan de les en je lesgever heeft weer meer aan jou!

  1. Och, mijn volgende wedstrijd is pas over enkele weken. Nog tijd zat om alle spullen schoon te maken!

Het is niet voor iedereen een favoriet klusje, schoonmaken en invetten. Dat bewaren we meestal toch al voor de slecht-weer- dagen (zie eerste smoes), je handen worden vies en vet, je moet alles uit elkaar halen en dan weer in elkaar zien te zetten. Poehhh… Maarrr… combineer het met iets leuks, neem het mee naar huis, leg het op de salontafel, zet de tv aan en boenen maar! (Leg uit voorzorg wel een bescherming op de tafel!) Voor je het weet is alles weer blinkend én mega soepel en dan is je favoriete TV-programma nog niet eens afgelopen.

  1. De dag is nog lang, uitmesten kan vandaag later ook nog wel.

Ja, het is weekend en je hebt nog de hele dag voor je, maar van uitstel komt snel afstel en voor je het weet, staat je paard weer een dag langer in die vieze stal. De minst leuke klusjes kun je beter aan het begin van de dag doen, dan hoef je er niet tegen op te zien want je hebt ze immers al gedaan. Zet een radio aan en voor je het weet is die stal weer zonder alle drollen. Je hebt bovendien nog de hele dag voor je!

  1. De kast/zadelkamer doe ik nog wel eens opschonen!

In de winter doen we meestal niet zoveel aan de kast of zadelkamer. Dekens liggen overal en nergens en als het erg modderig is, heb je ook meerdere beschermers per week nodig. De andere zijn immers nog niet droog! Een martingaal is wel handig en laat ik ook maar een extra paar handschoenen klaar leggen. Juist dan kun je beter je spullen onder de loep nemen. Je moet toch alles schoonmaken (zie smoes vier) en juist omdat je meer spullen nodig hebt, komt er ook veel door in je handen. Kun je mooi alles dat kapot is weggooien, alles wat je op korte termijn niet zal gebruiken, wassen, opvouwen en wegleggen. Zo weet je precies waar alles ligt, kun jij je optimaal voorbereiden én hoef je niet teleurgesteld te zijn als, een dag voor je wedstrijd, die gave frontriem zoek is. Waar had je die ook alweer gelegd?

  1. De osteopaat/tandarts bel ik binnenkort nog wel een keer.

Niet écht seizoensgebonden, misschien een beetje voorjaar- en zomer gebonden, maar het paard loopt niet zo lekker. Ergens denk je in je achterhoofd dat een osteopaat of een bloedonderzoek misschien zou kunnen helpen, maar ja, je bent al aan het oefenen voor het nieuwe wedstrijdseizoen en een bezoekje van osteopaat of dierenarts gooit dan misschien roet in het eten. De tandarts staat ook weer op de agenda. Wie weet wat daar weer uitkomt en sta jij straks lekker aan de zijlijn en je stalgenoten wél op wedstrijd.

Echter… het is wel het beste voor het paard! Dat is dus eigenlijk een van de slechtste smoesjes die je kunt verzinnen! Je hebt er uiteindelijk jezelf en voorál het paard ermee. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen, dus maak die afspraak gewoon. Je zult zien dat het allemaal reuze meevalt.

Bron: Hoefslag/H&H

Foto: Digishots