Jong paard laten kennismaken met bit: stress?

Hoe een paard reageert bij de eerste kennismaking met een bit, zegt niet altijd iets van de stress die het paard werkelijk ervaart. Onderzoek toonde aan dat voor het eerst een bit gebruiken bij een jong paard stressvol kan zijn. Meestal laten de paarden dit echter niet meteen merken.

Onderzoek

Sportpaarden lopen meestal met een bit. Het eraan laten wennen bij een jong paard is dus een belangrijk deel van de training. Veel paarden laten tekenen van ongemak zien door de mond te openen of met de tanden knarsen. Voor dat laatste wordt veel onderzoek gedaan en worden nieuwe producten gemaakt, maar er is nog erg weinig bekend over de stress wanneer het paard de eerste keer een bit in de mond krijgt.

Hartslag en gedrag

Volgens een meest gebruikte manier maakten elf paarden, gemiddeld 3,5 jaar oud, in drie dagen tijd, kennis met het bit. De onderzoekers gebruikten een mix van watertenzen, enkel- en dubbelgebroken. Tussen het gebruik van deze twee bitten werden geen duidelijke verschillen gevonden. De stress werd gemeten aan de hand van hartslag en gedrag.

Wennen

Duidelijk was dat in drie dagen gewenning optrad omdat de hartslag van de paarden steeds rustiger werd bij het indoen van het bit. Ze wennen dus aan het bit als het regelmatig wordt ingedaan, maar het is niet bekend hoe lang het duurt voordat ze het helemaal accepteren. Ondanks de veranderingen in de hartslag van de paarden bij gewenning, waren deze veranderingen niet te zien in het gedrag.

Bron: Horsetalk / CAP

Foto: Digishots