Jouw angstzweet, kan een paard dat ruiken?

Onderzoekers hebben bevestigd dat paarden specifieke geuren in menselijk zweet kunnen ruiken zoals emoties als angst en geluk. Dit zou deuren kunnen openen naar een geheel nieuwe manier om het overdragen van emoties van mens naar paard te begrijpen.

Paarden kunnen angst ruiken

Heb je ooit het gevoel gehad dat een paard je angst kon ruiken? Studieresultaten doen vermoeden dat het dat waarschijnlijk, vrij letterlijk, ook deed.

De Italiaanse onderzoeker Paolo Baragli verklaarde dat het onderzoek liet zien dat paarden verhoogde opwinding hadden toen ze menselijke ‘angst’ en ‘geluksgeur’ roken. Zelfs als de resultaten voorlopig zijn, ondersteunen deze gegevens de aanname dat het uit de weg gaan of ontsnappen bij paarden gedeeltelijk kan komen door een geurverbinding tussen mens en dier. En dat is het brede venster dat werd geopend. Zijn er meer manieren om emoties uit te wisselen tussen mens en dier? Het onderzoek doet vermoeden dat dit zou kunnen.

Honden

Een Italiaanse onderzoeker, Biagio D’Aniello, deed eerder onderzoek waaruit bleek dat honden ook geuren van angst of geluk kunnen oppikken van mensen en anders reageerden op die geuren. Mensen lijken echter minder in staat om die geuren op te sporen.

Hartslagen

De onderzoekers bestudeerden hoe paarden reageerden op zweetmonsters van oksels van jongemannen die films keken. De vrijwilligers, die enkele dagen van tevoren waren opgedragen geen geparfumeerde producten te gebruiken, keken naar horrorfilms of ‘feelgood’-films die angst of geluk opwekten. Hun zweetmonsters werden verzameld op een katoenen gaasje en lieten die aan zeven paarden van verschillende rassen en leeftijden ruiken. Ze noteerden de hartslagen van paarden die gaasjes mét zweet roken en die zonder zweet en daar waren duidelijke verschillen te zien.

Er waren ook veranderingen in de activiteit van het vrije zenuwstelsel wanneer ze de menselijke angst- en geluk-geur roken. De resultaten zijn nog niet verder onderzocht. De vraag is of hun reactie op menselijk geluk is zelf positiever te worden. Bij honden veroorzaakten menselijke angst-geuren dat ze dichter bij hun baas te bleven. Wanneer de geuren van een vreemdeling verband hielden met geluk, waren de honden meestal vriendelijker. Verder onderzoek bij paarden kan een beter beeld geven van het gevoel dat ontstaat bij ruiken van angst of geluk bij mensen.

Verschillende geuren

In de praktijk is het echter moeilijk om de reactie van paarden op onze geuren te bepalen. Mensen hebben meestal verschillende geuren van schoonheidsproducten, voedsel, schoonmaakproducten en thuisomgeving, om nog maar te zwijgen van de stalomgeving.

Slechte ervaring

De studie geeft aandacht aan bepaalde punten die de moeite waard zijn om over na te denken zoals overdracht van emoties tussen soorten. Dit zou dus via geur kunnen, net zoals via beeld, geluid en aanraking. Het kan antwoord geven op de vraag hoe onze geuren (wat deze ook zijn) de emoties van paarden kunnen beïnvloeden. Als een zweep verkeerd wordt gebruikt, kan een paard de link leggen tussen combinatie van geuren (persoonlijke geuren, shampoo, voedsel) met een slechte ervaring. Aan de andere kant kunnen positieve geur-emoties geweldig zijn voor de relatie tussen mens en paard. We moeten er dan wel voor zorgen dat de omgeving dit toestaat. Fijne training en/of prettige stalomgeving kan de gevoeligheid verbeteren van een paard voor het opnemen van ‘goede’ ervaringen van geuren. Als iemand zich geestelijk slecht voelt, kan het moeilijker zijn om emoties van anderen te voelen of zelfs helemaal onmogelijk maken. Dat is vooral ook interessant voor angstige ruiters die hun gevoelens misschien onbewust overbrengen.

De studie werd gepubliceerd op de 40e jaarlijkse internationale conferentie IEEE Engineering, Medicine and Biology Society.

Bron: thehorse

Foto: Digishots