Kan een hond mee op buitenrit?

Paardenmensen zijn vaak ook hondenmensen. Sommigen hebben zelfs nog een hechtere band met hun hond dan met hun paard. En waar vind je een manege waar behalve gehinnik geen geblaf te horen is?

Samen genieten

Vaak zie je op wedstrijden en evenementen dat de hond er ook bij is. En er zijn veel ruiters die gaan buitenrijden terwijl de hond ook vrolijk meegaat. Geweldig toch dat samen genieten!

Luisteren

Eer je zover bent, is het wel zo verstandig dit met hond en paard te trainen. De hond moet, als je op pad wil en veilig thuis wil komen, óók als je op je paard zit, te allen tijde naar je luisteren!

Gewend

Als eerste is het erg belangrijk dat hond en paard aan elkaar gewend zijn. Het paard moet niet schrikken van de hond en de hond moet niet bang zijn voor het paard of het op willen jagen. Je kunt pas starten met trainen als ze elkaar volledig vertrouwen.

Stappen

Trainen kan het beste in stappen gebeuren.

– Samen wandelen: leer de hond een plaats aan, liefst náást het paard, net zoals hem geleerd is naast jou te lopen.

– In de bak samen oefeningen doen: dit hoort ook bij gehoorzaamheid en wennen aan elkaar. Geef beide dieren een opdracht. Bijvoorbeeld het paard laten draven door de bak terwijl de hond een bal moet ophalen. Kijk eens of er al een stap gemaakt kan worden om ze samen in de bak verschillende opdrachten te geven.

– De basiscommando’s moeten opgevolgd worden. De hond moet blijven, liggen en op commando op de goede plek lopen. Dat moet er écht goed in zitten! Het is bijna onmogelijk om de hele rit de hond aan de riem vast te houden. Met een zogenaamde merothische riem kun je eventueel de hond aan-/aflijnen zonder af te moeten stappen. Dit gebeurt met behulp van een zekerheidsriem met gleuf, die door het lichtjes aantrekken vanuit het zadel zich opent of sluit rond de hondenhals. Het gebruik ervan zal de hond echter ook goed moeten worden aangeleerd. Meer informatie hierover en verkooppunten kun je op internet vinden.

– Buitenritcommando’s aanleren. Dit zijn speciale commando’s die een buitenrit makkelijk kunnen maken. Bijvoorbeeld ‘voor’ over ‘achter’ of ‘naast’ als plaats waar de hond moet lopen. Ook is het handig om hem te leren ergens op commando op te klimmen. Jij hoeft dan niet van het paard af om bijvoorbeeld bij zijn riem te kunnen. Het is zelfs mogelijk om de hond aan te leren hekken open te doen, dat maakt het nóg makkelijker.

– Vanaf het paard commando’s geven. Als de hond de commando’s kent, bevestig ze dan als je op het paard zit, want ook dán moet hij ze gehoorzamen. De kans is namelijk groot dat als je te paard zit hij ze dan even opnieuw moet leren begrijpen.

Thuis is anders

Als alles thuis heel goed gaat, oefen dit dan opnieuw in een veilige buitenomgeving. Leren is immers vaak plaatsgebonden. Hoe vaak gebeurt het niet dat mensen boos reageren als de hond op vreemd terrein ineens niet luistert. Uitspraken als: ‘Hij luistert anders altijd’ of ‘zo ken ik hem niet’ zijn vaak gehoord. Op de manege, binnen in huis of in eigen tuin gaat het goed, maar langs de weg moeten ‘zit’ of ‘kom hier’ opnieuw aangeleerd worden. Het zijn regels waarmee dieren leren. ‘Kom hier’ op de dagelijkse uitlaatronde of het bekende veldje is een totaal andere oefening en niet hetzelfde als ‘kom hier’ op vreemd terrein zoals bos of andere onbekende omgeving. Dit is een belangrijk punt om in dit verhaal mee te nemen. Hoe vaker dit samen wordt geoefend hoe vanzelfsprekender het wordt. Dit geldt trouwens niet alleen voor de hond want paardrijden is op eigen manege vaak ook zo anders dan in een vreemde bak/omgeving rijden.

Genieten

Zorg er dus goed voor dat de hond goed onder appèl is en jouw commando’s volgt in plaats van zijn instinct. Pas dan kun jij een hond gewoon lekker onbezorgd samen met een paard mee naar buiten nemen en genieten van een buitenrit.

Bron:  Hoefslag / dogsblog.nl

Foto: Shutterstock