Kan lavendel een paard kalmeren?

Het was al langer bekend dat lavendel kalmerend kan werken bij mensen. Nu blijkt uit een Amerikaanse studie dat lavendel ook voor minder stress kan zorgen bij paarden.

Stress verminderen

De studie werd gedaan door Isabelle Chea en Ann Baldwin. Chea volgde op dat moment de lessen van Baldwin (professor psychologie en fysiologie). In haar lessen gebruikte Baldwin paarden om haar studenten te leren over hartslag en hartslagvariabiliteit (HRV, het verschil in de pauzes tussen de hartslagen). Dat kan wijzen op stress bij een mens of een dier. Ze zegt: ‘Paarden ervaren soms veel stress, dus ik was benieuwd of aromatherapie hen ook kon helpen om die stress te verminderen.’

Onderzoek

Er was al eens een klein onderzoek gedaan naar aromatherapie om gestreste paarden te kalmeren. Hierbij kregen paarden bijvoorbeeld plotseling het geluid van een misthoorn te horen. Daarna werd lavendel verneveld. De hartslag van de paarden werd hoger als reactie op het geluid, maar werd snel weer normaal bij paarden die lavendel inademden.

Er is nog geen onderzoek gedaan naar de reactie van paarden op aromatherapie als er geen duidelijke reden voor stress is. Geen enkele studie onderzocht ook de verschillen in hartslag.

Baldwin, die zelf paardrijdt, zegt: ‘We wilden normale paarden testen, die niet gestrest raakten door invloed van buitenaf. Sommige paarden en rassen zijn gewoon meer/sneller gestrest dan andere. We wilden dus niet met opzet paarden laten schrikken om te zien welke uitwerking de aromatherapie zou hebben.’

Verstuiver met essentiële olie

Baldwin vroeg de paardeneigenaars op haar pensionstal om hulp. Er werden negen dressuurpaarden van verschillende leeftijden en rassen bestudeerd. Elk paard stond in een kleine paddock. Iemand hield het dier vast terwijl een verstuiver met essentiële lavendelolie bij de neus van het paard werd gehouden.
De hartslag en het verschil in pauzes tussen de hartslag van het paard werd 21 minuten bijgehouden. Zeven minuten vóór het gebruik van de verstuiver, zeven minuten bij gebruik bij de neus van het paard en nog eens zeven minuten zonder verstuiver.

Ontspannen

De hartslag van de paarden veranderde niet. Wat wel veranderde was het zogenaamde relaxatiegedeelte van het centrale zenuwstelsel. Als dat verbeterd, geeft dat aan dat het paard ontspannen is. Toen de paarden de lavendel aan het inademen waren, verbeterde dat relaxatiegedeelte duidelijk.

De beoordeling werd ook duidelijk door bestuderen van het gedrag van de paarden. Die lieten duidelijk ontspanning zien toen ze de lavendel inademden, zoals het laten zakken van hun hals, kauwen en likken.
Dat lavendel kalmeert, was dus duidelijk te zien maar bij de metingen erna was dat niet meer zichtbaar. Alleen bij inademen werkte het kalmerend.

Kalmeren

Deze studie kan een antwoord zijn voor paardenmensen die op zoek zijn naar nieuwe of natuurlijke manieren om hun angstige of zenuwachtige paard te kalmeren. Vaak hebben de meeste kalmeringsmiddelen een langere werking. Lavendel werkt echter alleen maar op het moment dat het nodig is.

Er zijn paarden die soms nerveus zijn bij de hoefsmid en daar kan lavendel een oplossing bieden. Je zou bijvoorbeeld een paar druppeltjes essentiële lavendelolie op je hand kunnen doen en het paard daaraan laten ruiken.

Wél voorzichtigheid geboden!

Dat lavendel kalmeert is echter niet vanzelfsprekend. Bij mensen kan het onder andere minder prettige / allergische reacties veroorzaken: de olie hoeft dus niet altijd positief te zijn. Het is erg belangrijk dat olie van therapeutische kwaliteit wordt gebruikt zonder chemische toevoegingen.

Er wordt dan ook aangeraden om áltijd advies te vragen aan een kundige aromatherapeut voor je aan de slag gaat met lavendelolie.

Bron: Horsetalk / Hoefslag

Foto: iStock