Keuze voor pensionstal

Als het niet mogelijk is een eigen paard aan huis te stallen, wordt er meestal de keuze voor een pensionstal gemaakt. Een andere reden kan zijn dat paarden wel momenten hebben dat ze zich afzonderen, maar daarbuiten contact met andere paarden ook heel fijn is. Ze vullen elkaar aan, reageren op andere paarden en leren veel van elkaar.

Keuze maken

De voor- en nadelen van de beschikbare stallen worden op een rijtje gezet voor de keuze gemaakt wordt. Soms zijn er minder mogelijkheden in verband met de kosten, de afstand vanaf thuis en de mogelijkheden om te rijden. Meestal is het aanbod dat aan alle wensen/eisen voldoet en dan ook nog niet te ver weg, niet zo heel groot. Als men toch voor een grotere reisafstand kiest, is dat meestal omdat die stal meer voordelen biedt. Natuurlijk komt de luxe ook wel voor om dichterbij een goede keuze te kunnen maken.

Wat bepaalt?

Bepalend zijn vaak: veilig en netjes, betaalbaar, dicht bij huis, (elke dag) weidegang, kleinschalig dus niet te druk. Ook de grootte van de boxen (en waar ze met hoofd uit kunnen), elke dag uitmesten en voeren door staleigenaar (eventueel ook supplementen), de paarden krijgen genoeg, naar behoefte, te eten (vaker op een dag hooi) worden heel belangrijk gevonden. Dan volgen nog nette en ruime en zadelkamer, een poetsplaats met koud en warm water en solarium (uiteraard liefst gratis). Paarden staan op lekker dik strobed en er is keuze voor een andere bodembedekking, indien nodig. Een uitloopstal, binnen- én buitenbak (ook in winter bruikbaar), longeerbak/paddock en (overdekte) stapmolen, uitrijmogelijkheden, paarkeermogelijkheid van trailer en een verwarmde kantine, zijn ook dingen die keuzes bepalen. En zeker niet te vergeten: behulpzame, vriendelijke eigenaar en andere aardige, gezellige pensionklanten.

Paard blij, eigenaar blij

Als het dus niet mogelijk is om een paard (onder alle omstandigheden) aan huis te kunnen stallen én rijden, is het verstandig om bij keuze van pensionstal/manege alle voor- en nadelen op een rijtje te zetten. Kijk eens wat er (voor het paard en jezelf) nu écht belangrijk is bij die keuze. Is de trouwe, edele viervoeter blij met zijn plekje, dan is de eigenaar daar zeker ook heel gelukkig mee. (Kleine) nadelen worden dan ook snel voor lief genomen!

Bron: Manegeruiter

Foto: Digishots