Kleine gele stipjes met grote gevolgen: horzeleitjes

Ongetwijfeld hebben veel paarden, nu het volop zomer is, veel last van vervelende (stekende) insecten. Horzels zijn, ondanks dat ze niet prikken of bijten, ook een heuse bedreiging. Ze laten alleen een vervelend ‘presentje’ achter op de benen van een paard. Horzels leggen er namelijk hun eitjes graag. Ze zijn maar moeilijk weg te krijgen, omdat ze stevig vastzitten in het haar.

Vraag je je dus af wat die kleine gele stipjes zijn? Het zijn horzeleitjes. Een horzel leeft maar een paar dagen en wil in zo kort mogelijke tijd honderden eitjes leggen, liefst op de vacht van een paard.

Larven

Omdat een paard de eitjes ook heel vervelend vindt, zal het aan zijn benen gaan knagen of likken, waardoor de eitjes in zijn mond en dan in het maag-darmkanaal komen. Daar worden het flinke larven, die tot grote problemen kunnen leiden. Via de mest verlaten ze het paardenlichaam in het voorjaar weer via de mest.

Een flinke wormbesmetting kan koliek, diarree, bloedarmoede, vermagering of een groeiachterstand bij veulens en jonge paarden veroorzaken. Ook kunnen ontstekingen ontstaan aan de mond, tong en maag, met uiteindelijk het breken van de maagwand.

Ontwormen

Er kan meerdere keren per jaar een mestonderzoek worden gedaan, maar aangeraden wordt om in het najaar standaard te ontwormen met een middel dat ook werkt tegen lintwormen. De eitjes van lintwormen worden namelijk niet de hele tijd uitgescheiden en zijn daarom bij een worm-ei-telling niet altijd te zien. Ook een infectie met horzellarven is door middel van een mestonderzoek niet aan te tonen.

Verwijderen

In augustus leggen horzels vooral hun eitjes, maar ze worden ook nu al op paardenbenen gezien! Je kunt ze het beste zo snel mogelijk verwijderen met een horzelmesje of een poetsblokje dat gemaakt is van puimsteen.  Met azijn wassen, zou ervoor kunnen zorgen dat de eitjes makkelijker loslaten. De eitjes zitten soms ook op de hals, flanken en in de manen van paarden.

Het paard goed inspuiten of insmeren met insectenspray kan voorkomen dat een horzel eitjes legt. Garantie geeft dit echter niet.

Bron: Hoefslag

Foto: iStock